Ontspannen Admiral Freebee en opzwepende Arsenal op Cactusfestival Brugge

Redactie KW

“Ik voel mij zo relaxed dat ik zou kunnen kaka doen.” Met die historische uitspraak op het podium van het Cactusfestival typeerde Admiral Freebee de relaxte sfeer op de eerste festivaldag in het Brugse Minnewaterpark.


Het concert van de Antwerpse admiraal klonk smeuïger en vettiger dan zijn nieuwe cd ‘The Great Scam’. Dat had twee redenen : een blazerssectie, met barotonsax, gaf de bluesrock van Tom Van Laere een rijkere klank. En dan had je de grove gitaarrifs van Tim Coenen : een slonzige muzikant die lijkt op een haveloze zwerver en echt zou kunnen mee figureren in een film met de typetjes die de bluessongs van Admiral Freebee bevolken. Het was helemaal geen Bad Day For Rock’n Roll op Cactus.

Na zijn concert gaf Admiral Freebee backstage nog een intiem akoestisch concert voor twee fans (foto), die geblinddoekt uit het publiek gehaald werden, en dat allemaal voor het Eén-programma Duizend Zonnen dat maandag uitgezonden werd.

Deense gastvocaliste

Het muzikale hoogtepunt van zaterdag moest dan nog volgen : Arsenal speelde een stomende en opzwepende set die het Minnewaterpark in lichterlaaie zette. Torhoutenaar Hendrik Willemyns en Gentenaar John Roan hadden de Deense gastvocaliste Lydmor meegebracht, die meezingt op hun nieuwe cd ‘Furu’. Maar het was toch hun vaste zangeres Leonie Gysel die mee het publiek op sleeptouw nam en het Brugs stadspark op de tonen van hits als ‘Estupendo’ en ‘Melvin’ in een dansvloer omtoverde.

Ontspannen Admiral Freebee en opzwepende Arsenal op Cactusfestival Brugge


“Onze liedjes zijn zoals coca cola”, zeiden John en Hendrik aan onze redacteur. “Zoet en zuur. Zoet kan niet blijven boeien en is saai op de duur. Daarom brengen wij sombere en donkere teksten op opzwepende muziek. In feit heb je in de muziek slechts twee soorten liedjes : over vallen en over vliegen. Vandaar dat wij onze cd ‘Furu’ genoemd hebben. Dat is Japans voor vallen. al onze nummers gaan over vallen. Letterlijk en figuurlijk.”

Vandaag, zondag, is het afwachten of Mark Lanegan en The Afghan Whigs de concurrentie aankunnen van de WK-finale tussen Duitsland en Argentinië. Cactus stelt op het Bargeplein een groot scherm op voor de voetballiefhebbers. Als opwarmer voor de match verwachten we veel van de Intergalactic Lovers.

(SVK-foto’s TVH)