Ontleen eens een kunstwerk uit de Pittemse bibliotheek

De kunstenaars kwamen in de bib samen om het project voor te stellen. © Foto Nele
Redactie KW

De Pittemse bibliotheek start met een nieuw project: Kunst@huis-Kunstuitleen. Werken van plaatselijke kunstenaars kunnen ontleend worden voor een bepaalde periode.

“Geïnteresseerden die een kunstwerk willen lenen, kunnen dat vanaf nu in de bibliotheek doen”, verduidelijkt bibliothecaris Patrick Vandenberghe. “We zijn volgens mij de allereerste bibliotheek die een dergelijk project opstartte. Het zorgt voor een verruiming binnen onze bib. We kozen er bewust voor om te werken met kunstenaars uit de eigen gemeente. Aan het project werken acht kunstenaars mee, die allemaal lid zijn van kunstkring Ter Cauwe. Als het project succesvol wordt, kunnen er nog andere kunstenaars van buiten de gemeente hieraan deelnemen. Onze doelstelling is de geïnteresseerde personen of bedrijven de kans geven om een werk te lenen. Het ontlenen gebeurt in onze bibliotheek en we maken afspraken met de kunstenaar omtrent de voorwaarden en de praktische regeling van de ontlening. Gedurende drie maanden worden de werken uitgeleend voor een bedrag van 10 of 15 euro. In die prijs is een verzekering en het transport van en naar de bibliotheek inbegrepen. De vergoeding gaat volledig naar de kunstenaar. De gemeente Pittem draagt zijn steentje bij wat de verzekeringskosten betreft.”

Schilderen met kleuren

De kunstenaars die deelnemen zijn Annick Debonné, Jenny Quartier, Edith Eggermont, Nicole Vandendriessche, Koen Syoen, Eric Deman, Jeannine Schoonaert en Samya Hamid. Via de onlinecatalogus op de website van de bibliotheek kan je de verschillende werken bewonderen.

Naast schilderen is Samya Hamid ook bezig met beeldhouwwerk.
Naast schilderen is Samya Hamid ook bezig met beeldhouwwerk.© Foto Nele

Kunstenares Samya Hamid uit Egem is vol lof over het nieuwe project en doet graag haar verhaal. “De kunstvorm die ik als hobby beoefen, is schilderen met gekleurde was en acrylverf”, vertelt ze. “Als kind was ik heel creatief aangelegd. De verschillende kleuren spraken mij aan en die regenboog aan kleuren gebruikte ik bij mijn tekeningen. Het tekenen was mijn uitlaatklep. Sinds kort ontdekte ik via internet schilderen met gekleurde was. Dat is een oude schilderkunst, waarbij heel mooie kleuren naar voren komen en dat inspireerde mij. De was wordt gesmolten met een warmtebron, een soort strijkijzertje en daarna kan je aan de slag om te schilderen met prachtige kleurencombinaties. Ik wilde dat eens uitproberen en kocht mij een startersset aan. Ik begon te experimenteren en mijn nieuwe hobby kreeg stilletjes aan vorm. Naast het schilderen begon ik sinds kort met klei te werken om zo tot een beeldhouwwerk te komen.”

Het nieuwe project rond kunstuitleen vindt ze schitterend. “Op deze manier breng je de mensen dichter bij kunst. Wie weet kan het mensen stimuleren om zich te ontwikkelen in de kunstwereld, elk op zijn eigen creatieve manier.”

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier