Ontdek nieuwe cd Frank Deruytter op ParkJazz

Redactie KW

Op 24 en 25 oktober heeft Parkjazz plaats en stelt Kortrijks jazztrots Frank Deruytter zijn nieuwe cd ‘Moon of Ensor’ voor.

ParkJazz haalt sinds 1998 tweejaarlijks topmuzikanten naar Kortrijk. Internationale artiesten als David Sanchez, Paul Motian, Omar Sosa, Roy Hargrove en James Carter sierden de affiche. Ook grote Belgische namen zoals Philip Catherine, Bert Joris en Jef Neve lieten een memorabele indruk na. Sinds 2012 slaan Schouwburg Kortrijk en ParkJazz de handen in elkaar voor dit festival. Op vrijdag 24 oktober spelen in de Concertstudio de Belgische formaties Dans Dans, het jazzbuitenbeentje met garagejazz en blues, het Frank Deruytter Quartet, dat haar nieuwe cd Moon of Ensor voorstelt en Black Flower met jazz, funky soul en Ethiopische melancholie.

Knack Youth Jazz Trophy

De Belgische muzikant met Kortrijkse roots Frank Deruytter is van vele markten thuis. Hij is tenorsaxofonist, componist en producer. Daarnaast speelt hij ook basgitaar en zingt hij. Hij wordt door jazzliefhebbers geprezen voor zijn unieke sound, zijn techniek en zijn niet te stoppen nieuwe en verfrissende muzikale ideeën. “Ik geloof sterk in het huwelijk tussen funk en jazz. Funk is strak en ritmisch, bij jazz kunnen de noten langs alle kanten springen. Ik hou van die combinatie, die twee dingen interesseren mij”, vertelt Frank, die op zijn twaalfde sax begon te spelen en zich snel thuis voelde in jazz-, pop-, rock- en funkgroepen. Op zijn 18de won hij de Knack Youth Jazz Trophy. Samen met Carlo Mertens en Nico Schepers vormde hij The Heavy Horns, de eerste blazersgroep in België. Met Piet ‘Ozark Henry’ Goddaer componeerde hij muziek voor de cd Sunzoo Manley: To All Our Escapes. Hij speelde met onder meer Maurane in de Parijse Olympia en in de blazerssectie van Natalia of Soulsister. Dit is slechts een greepje uit een ontelbaar aantal artiesten waarmee hij optrad.

Zijn grootste idolen zijn saxofonist Stan Getz en de levende jazzlegende drummer Peter Erskine. “Als ik op jonge leeftijd Stan Getz beluisterde, in mijn kamer boven de ouderlijke bakkerij aan de Doorniksewijk, wilde ik slecht één ding: saxofoon spelen”, lacht hij. “Ik beluisterde ook drummer Peter Erskine en heb altijd gedroomd om samen met hem te kunnen spelen.” Die droom ging in vervulling bij de opnames van de cd Moon of Ensor die nu voorgesteld wordt. “Als ik een nummer schrijf, kan dat gebaseerd zijn op een idee of een melodie. Op de fiets, buiten of aan het ontbijt, om het even waar komen die dingen ‘binnen’ en probeer ik ze vast te houden”, legt Frank uit. “Soms is het meteen afgewerkt, andere keren moet het nummer rijpen. Ik ‘moet’ niet elke dag een nummer schrijven.”

Energie

Met zijn muziek wil Frank de mensen op een of andere manier raken. “Ik wil hen laten dansen, plezier geven en de zorgen doen vergeten die we allemaal hebben. Ik wil de mensen ook energie geven en alle mogelijke gevoelens opwekken zonder met mijn vingertje te wijzen.”

Zaterdag 25 oktober is de grote zaal van de Schouwburg Kortrijk het decor voor Lab Trio dat eigen composities en frisse versies van jazzstandards brengt. Rabih Abou-Khalil mengt traditionele Arabische en Turkse muziek met jazz. Headliner is de Dal Sasso/Belmondo Big Band die met 15 muzikanten een tribute brengt aan John Coltrane’s legendarische A Love Supreme.

(PVH, GF)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad van vrijdag 17 oktober.