Onlangs ontdekt werk van Ensor voor recordbedrag onder de hamer

Redactie KW

Het recent ontdekte Ensorschilderij Squelette arrêtant masques is woensdagavond voor het recordbedrag van 7.357.500 euro geveild bij Sotheby’s in Parijs. De koper is onbekend, maar vermoedelijk gaat het werk naar de Verenigde Staten.

Het werk dateert van 1891 en werd nog maar onlangs ontdekt. Het bleef een kleine eeuw in het bezit van de Oostendse familie Serruys. Squelette arrêtant masques is een olieverf op doek van 33 bij 55 m.n maskertafereel van 1891. Een gemaskerd personage wordt door een als geraamte afgebeelde militair en gendarme gearresteerd. Ensor tekende en dateerde zijn schilderij rechts onderaan. Vijf gemaskerden, waaronder een duivel en pierrot, vervolledigen de enscenering, die als typisch Ensor geldt.

Het kunstwerk kwam wellicht door een schenking van James Ensor direct terecht in de beslotenheid van de Oostendse familie Serruys. Het Ensorcomité oordeelde meteen dat het een echte Ensor was. De veilingwaarde werd geraamd op 1 tot 1,5 miljoen euro, maar het schilderij ging uiteindelijk voor 7.357.500 euro onder de hamer. De koper is onbekend, maar de Oostendse bouwpromotor Bart Versluys, die zelf een Ensorkenner is en ook bood op het werk, vermoedt dat het om een Amerikaanse investeerder gaat.

Ensor in de lift

“Ik ging zelf een heel eind mee, maar heb het uiteindelijk opgegeven”, vertelt Bart Versluys. “Maar ik ben heel tevreden omdat dit goed is voor Ensor en goed voor de waarde van de Ensorwerken die ik al in bezit heb. Ensor zit duidelijk in de lift. Dit jaar werd Le pêcheur al voor 7 miljoen euro verkocht. Nu gaat een veel kleiner werk voor nog meer geld van de hand. Hij heeft zeker nog groeipotentieel. Oostende mag trots zijn dat Ensor een Oostendenaar was. Ik hoop dat nu voldoende middelen worden geïnvesteerd in het bezoekerscentrum rond Ensor in zijn geboortestad.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier