Ondernemer opent nieuwe kunstgalerie in Oostende

Redactie KW

Met Expo 18 opende in de IJzerstraat 18 de gloednieuwe kunstgalerij van Oostends ondernemer Geert Meesschaert, bedrijfsleider van Meesschaert en Partners. Dankzij de vraag naar betaalbare expositieruimte vanuit die branche is het idee ontstaan om een oud kapsalon om te bouwen tot een galerij, en dit ‘om de hoek’. Geert woont immers op het Leopold I-plein.

Vanwaar de zin om te investeren in een kunstgalerij in Oostende, vragen wij ons af. “Vanuit mijn activiteiten in outplacement en loopbaanbegeleiding ontmoet ik veel mensen, klanten, kandidaten, die aspiraties hebben in de kunst”, antwoordt Geert. “Maar een steeds terugkerende klacht betreft de tarieven voor het huren van tentoonstellingsruimte. Ik hoorde dat sommige galerijen tot 50 procent van de opbrengst uit verkoop als huur verwachten. Daarop ontstond het idee, naar voorbeeld van ‘De Merkenwinkel’ in Nederland, om met een vast huurbedrag te werken. Dat schept meteen duidelijkheid. En het feit dat ik voor Oostende heb gekozen is een vrij logische keuze. Ik wil ten alle tijden dicht bij mijn investeringen zijn, dus geen Gent of Brussel. En dat mag je gerust heel erg letterlijk nemen. Investeren doe ik enkel in het centrum van Oostende. Voor mij dus ook geen panden op Oosteroever bijvoorbeeld.”

Positieve tendens

Schepen van Cultuur Bart Plasschaert is tevreden met de nieuwe galerij, en ziet een tendens. “Oostende blijft stappen vooruit zetten op het vlak van cultuur en ondersteuning van kunstenaars. Dat er in 2017 maar liefst zes nieuwe galerijen zijn bijgekomen kunnen we enkel maar toejuichen. Daarnaast opende in Mu. Zee eindelijk een Ensor/Spilliaert-vleugel, loopt er nog steeds de unieke tentoonstelling Het Vlot en heeft The Crystal Ship Oostende ook in het buitenland op de kaart gezet op het vlak van beeldende kunst. En er is op 17 februari natuurlijk de Nacht van de Musea en Galerijen met een recordaantal van 33 locaties.” Ook Expo 18 sluit de deuren ter gelegenheid van dit evenement pas om 22 uur.

Handtassen

Annick Zinzen, een van de outplacementkandidates van Geert Meesschaert & Partners, heeft de eer om samen met haar vriendin Marleen Desmet de spits af te bijten in Expo 18. Hun werk kan je nog tot 18 februari vrij komen bekijken. In de nabije toekomst worden de exclusieve handtassen van Milena C getoond (2, 3 en 4 maart), en zal de vijftienjarige Chinese Yichun Diao haar tekeningen exposeren (9-18 maart). Het dagelijkse runnen van de galerij laat Geert, die naar eigen zeggen 100 procent van de tijd bezig is met zijn outplacementbureau, over aan de Oostendse kunstenares Joke Neyrinck. (JGO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier