Nut en Vermaak gaat de pikante toer op in Oostende

Te midden het sobere decor van 'De lingerie van meneer Henri': (vooraan, v.l.n.r.) Véronique Fonteyne, Kristin Puype, Kathy Lerouge en Chris Tahon, (staande) Willy Poelvoorde, Nick Rau, Daniël Menu, Stefaan Menu en Gui De Vriese. (Foto Rio)
Redactie KW

De lingerie van meneer Henri is een komedie die de lachspieren in werking wil zetten. Koninklijke Toneelkring Nut en Vermaak brengt dit pittige werk van Bart Verdonck op 11, 12 en 13 mei.

“Belangrijkste maatstaf bij het kiezen van het stuk voor onze nieuwe productie was voor mij de graad van humor”, zegt regisseur Willy Poelvoorde, die ook deel uitmaakt van de leesgroep bij Nut en Vermaak. “Als remedie tegen de verzuring in de maatschappij laat ik de mensen graag lachen. In een lachsalvo is het publiek als het ware verbonden en die gezamenlijke vrolijkheid heeft een weldoende invloed op iedereen.”

“Ik wou het stuk eigenlijk al eind vorig jaar brengen, maar toen kreeg ik geen passende cast bijeen. Ook nu was het een hindernissenparcours want eerst viel de hoofdrolspeler weg, daarna een jonge debutante. Het had heel wat voeten in de aarde vooraleer we vervangers vonden. Het is vooral moeilijk om onder de jongeren iemand te rekruteren, maar blijkbaar hebben veel verenigingen daar de dag van vandaag mee te kampen.”

Stalhille Poupe les Bains

Aan de tekst, geschreven door Bart Verdonck uit Middelkerke, heeft Willy Poelvoorde niet geraakt. “Enkel nog wat extra kustgebonden elementen aan toegevoegd”, aldus de regisseur. “Zoals de naam van de gemeente waar het verhaal zich afspeelt: Stalhille Poupe les Bains… Het decor heb ik sober gehouden. Dat moet functioneel zijn, tout court. Maar ik “speel” er wel mee. Zo wordt de luster ineens een soort lauwerenkrans.”

Een van de nieuwkomers bij Nut en Vermaak is Chris Tahon, onder meer bekend van de Bende van Chris (Levensloop) en d’Ostendsche Revue. “Ik debuteerde jaren geleden bij De Coulisse en sloot me daarna aan bij het revuegezelschap. Na de grote vakantie beginnen we daar met de repetities voor de 20ste productie, maar ondertussen werd ik gevraagd om mee te spelen in De lingerie van meneer Henri. Het was wel even aanpassen, want in een revue gaat het om opeenvolgende sketches met korte replieken waarbij je snel moet omwisselen van personage, terwijl je in een toneelstuk vaak langere dialogen hebt en voortdurend in dezelfde rol blijft. Een voorkeur? Neen, want ik doe het allebei echt even graag”, beklemtoont Chris, die straks ook nog aan de muziekacademie haar eindexamen piano aflegt.

Ondergoedmagnaat

De lingerie van meneer Henri is het relatieverhaal van Henri Derijcke, fabrikant van dameslingerie en zeer geïnteresseerd in vrouwelijk schoon. Na vele jaren huwelijk zit er serieus sleet op de relatie van de rokkenjagende ondergoedmagnaat. Hij wil van zijn echtgenote af om zich volop te kunnen concentreren op een van de modellen uit zijn lingeriecollectie. Zijn vrouw heeft echter gauw in het snotje op welke snode plannetjes hij broedt – een mysterieuze advertentie lijkt de oplossing van zijn probleem zomaar aan te reiken – en ze speelt het spelletje mee. De uitkomst van dit pikante gepoker laat zich raden, maar dit maakt er de amusementwaarde van dit stuk absoluut niet minder om. Daar zorgen Gui De Vriese, Véronique Fonteyne, Kathy Lerouge, Daniël Menu, Stefaan Menu, Kristin Puype, Nick Rau en Chris Tahon voor. (Rio)

Info: voorstellingen in De Grote Post op vrijdag 11 en zaterdag 12 mei om 20.30 uur en op zondag 13 mei om 15 uur. Reserveren kan via het UITloket, bij Toerisme Oostende of via uit@oostende.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier