Novastar trapt nieuwe tournee af in Kortrijk: “Een prachtige stad”

© Eric Flamand
Redactie KW

Joost Zweegers en zijn band Novastar wachten een glorieus najaar. Zondag zendt Canvas al roadmovie ‘Inside Outside – de film’ uit en binnenkort start ook de bijhorende tournee bij de nieuwe plaat. En die begint zowaar in onze provincie.

Joost Zweegers. (Foto a-EF)
© Eric Flamand

Achter de meest recente plaat van Novastar gaat een prachtig verhaal schuil, een reis doorheen Engeland die zondag in een documentaire op Canvas te zien is. Zanger Joost Zweegers noemt ‘Inside Outside – de film’ een roadmovie over een onvergetelijke tijd in zijn leven. Met Studio Brussel-presentator Stijn Van de Voorde reist de zanger doorheen Engeland naar de belangrijkste locaties in het productieproces van het album.

“De plaat is een jaar geleden opgenomen en dat was een fantastische periode”, vertelt Joost Zweegers enthousiast. “Gedurende vijf maanden heb ik samengewerkt met de legendarische Britse producer John Leckie die onder andere albums van John Lennon en Radiohead heeft gemaakt. Ik denk dat zoiets het summum is voor elke muzikant. Het was een droom die uitkwam.”

Van Dover naar Wales

Bij Canvas vond men dit verhaal zo interessant dat ze besloten er een film over te maken. Het uiteindelijke resultaat is een roadmovie die de reis van Joost en John reconstrueert van Dover naar West-Wales. “We bezochten de studio’s waar ik werkte en de muzikanten waarmee ik speelde.” De precieze inhoud van de film kent Joost niet. “Ik heb er al een paar stukjes van gezien, maar het definitieve resultaat wil ik live op tv bekijken.” Volgens hem mogen kijkers vooral mooie muziek verwachten en een blik achter de schermen bij de ontwikkeling van de plaat ‘Inside Outside’.

Joost Zweegers mag dan uit het Limburgse Neerpelt afkomstig zijn, de zanger heeft een heel bijzondere band met West-Vlaanderen. Het grootste deel van zijn jeugd heeft hij in Knokke doorgebracht. Hij heeft een bijzondere fascinatie voor de geschiedenis van de provincie. “Vroeger bezocht ik er verschillende oorlogsmonumenten met mijn vader.” Maar ook vandaag blijft de band tussen West-Vlaanderen en Novastar bestaan. “De startlocatie van de Belgische tournee van ‘Inside Outside’ is Kortrijk. We hebben er veel geoefend en het is gewoon een prachtige stad.” Acht jaar geleden werd de plaat ‘Another Lonely Soul’ er ook al opgenomen.

‘Novastar: Inside Outside – de film’ is nu zondag 5 oktober om 21.35 uur te zien op Canvas. Op donderdagavond 6 november staat November in De Kreun, met High Hi en Ganashake in het voorprogramma.

(RDM)