Noord-Franse kunstenaars stellen tentoon over Eerste Wereldoorlog in Oostende

Cultuurschepen Bart Plasschaert, fotograaf Laurent Mayeux, beeldend kunstenares Virginie Gallois en galeriehouder Jean-Jacques Soenen. © ML
Redactie KW

Galerie Studio brengt twee Noord-Franse kunstenaars, een fotograaf en een schilderes, die elk op hun manier de wonden van de Eerste Wereldoorlog in het landschap tussen Arras en Ieper helen.

Fotograaf Laurent Mayeux die in Rijsel woont en beeldend kunstenares Virginie Gallois uit Roubaix hebben de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog afgelopen van het Noord-Franse Arras tot het West-Vlaamse Ieper. Ze bekeken daarbij deze door de oorlog getekende landschappen door hun 21ste eeuwse bril. Mayeux fotografeerde de horizon zoals die ooit door de soldaten in de loopgraven werd gezien. En hij legt de landschappen vast zoals hij dat ook altijd met zijn portretten heeft gedaan: landschappen zijn als de doorgroefde gezichten van mensen met een leven achter de rug, allebei zijn ze al of niet zwaar getekend en verwond door de drama’s van het voortschrijdend bestaan.

Virginie Gallois diende de panoramische zwart-wit foto’s van repliek met haar installaties: horizontale beschilderde houten verticale structuren die model staan voor de silhouetten van gewonde of gesneuvelde soldaten. Gallois en Mayeux die sinds 2013 samenwerken, hebben de inhoud van de expositie ook in een gelijknamig boek gebundeld dat in de galerie voor 29,90 euro te koop is. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 10 december. Van woensdag tot en met vrijdag van 14 tot 18 uur en tijdens de weekends van 14 tot 17 uur.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier