Nominaties voor de Vlaamse Filmprijzen bekend, 2 acteurs genomineerd voor Belgica

05/08/16 om 14:18 - Bijgewerkt om 14:55

De Ensors worden uitgereikt op 16 september, op de voorlaatste dag van het tiende Filmfestival van Oostende (FFO).

Nominaties voor de Vlaamse Filmprijzen bekend, 2 acteurs genomineerd voor Belgica

"Het is een cliché, maar wij hebben het echt zo ervaren: zo'n rijk aanbod herleiden tot drie genomineerden per categorie is werkelijk geen cadeau", aldus juryvoorzitter Jan Hautekiet. Toch is het duidelijk welke films hen het meest charmeerden: D'Ardennen - met Kevin Janssens in de hoofdrol - haalt tien keer de shortlist en met respectievelijk zeven en zes nominaties doen Belgica (Felix van Groeningen) en Black (Adil El Arbi en Billal Fallah) nauwelijks onder. Een van deze drie gaat straks dan ook lopen met de Ensor van beste film én van beste regisseur.

D'Ardennen sleepte dus in tien van de dertien categorieën een nominatie in de wacht, onder meer voor beste film, beste regie, beste kostuums en beste fotografie. Ook hoofdrolspelers Kevin Janssens, tevens Master van het Filmfestival, en Veerle Baetens maken kans op een beeldje.

'Black' van Adil El Arbi en Billal Fallah en 'Belgica' van Felix Van Groeningen zijn genomineerd in zes categorieën. 'Belgica' heeft eigenlijk een nominatie meer, want in de categorie 'beste acteur' zijn zowel Tom Vermeir als Stef Aerts geselecteerd. Die twee films dingen naast 'D'Ardennen' ook mee naar het beeldje voor beste film en beste regisseur. Ook 'Galloping Mind' van Wim Vandekeybus en 'Problemski Hotel' van Manu Riche kunnen een rol spelen met elk vijf nominaties, weliswaar niet in de belangrijkste categorieën. 'Cafard' en 'Café Derby' versierden twee nominaties, 'Achter de Wolken' en 'Safety First' elk één.

Nominaties voor de Vlaamse Filmprijzen bekend, 2 acteurs genomineerd voor Belgica

Opmerkelijke genomineerde voor de prijs van beste scenario is Jan Bultheel (Cafard). De combifilm - levensechte acteurs gevat in animatietechnologie - met onder meer Oostendenaar Sebastien Dewaele, handelt over een worstelaar van wie de dochter in 1914 door soldaten werd verkracht en die dienst neemt om wraak te nemen.

De Ensors worden voor het eerste uitgereikt op de voorlaatste dag van FFO. Op die manier wil het festival de winnaars op de slotdag nog eens in de kijker zetten. De tiende editie van FFO start op 9 september met 'Everybody Happy' van Nic Balthazar, en eindigt op 17 september.

(Rio/BELGA)

>> Voor meer info en online bestellen van tickets surf je naar www.filmfestivaloostende.be.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!