Nog 3 plaatsen in ‘rap battle’ De Bestn vant Westn

Redactie KW

Op vrijdag 30 september strijkt De Bestn vant Westn neer in de Magdalenazaal in Brugge, een West-Vlaamse rapbattle. Aan de wedstrijd nemen 16 kandidaten deel.

De Champions League, maar dan op één avond en met enkel en alleen West-Vlaamse rappers. Zo zou je De Bestn vant Westn kunnen omschrijven. Zestien rappers nemen het tegen elkaar op in een knock-outsysteem. Lottrekking bepaalt wie tegenover wie komt te staan in de eerste ronde.

Woord-wederwoord

“We werken volgens het woord-wederwoordsysteem”, zegt Dimitri Blondeel (31) van de organiserende Phatmark Collective vzw. “De eerste rapper mag zich een minuut lang verbaal uitleven, waarna zijn tegenstander reageert. Daarna is het opnieuw aan de eerste en vervolgens krijgt de ander opnieuw de gelegenheid om te laten horen dat hij het meest rad van tong is.”

Een vijfkoppige jury duidt de winnaar aan. Dan staan de kwartfinale, de halve finale en finale op het programma.

“Ballen nodig”

“Vaak verwensen deelnemers hun tegenstrever en zijn hele familie op het podium. Maar eenmaal de strijd gestreden is, draait het opnieuw rond vriendschap en vrede”, zegt het Blankenbergse jurylid Gemeene Bleejkn, als rapper bekend van Grafgravers.

“Je moet echt ballen hebben om deze battle aan te durven gaan, want je kan zwaar op je bek gaan. Zeker als je eerst een grote bek opzet en dan de boot ingaat tegen een jongere gast.”

Nog 3 wildcards

DJ Grazzhoppa omlijst De Bestn vant Westn muzikaal. Sjen Anubis en Shimmy Timmy fungeren als hosts (gastheren, nvdr).

De organisatie spreekt zelf rappers aan met de vraag of ze zin hebben om deel te nemen. Nu hebben ze dertien deelnemers vastgelegd. Er vallen nog drie wildcards te verdienen. De namen van de zestien rappers die strijden om de titel Bestn vant Westn worden pas enkele dagen voor het evenement bekendgemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier