Nieuwpoorts zeilschip Endlich krijgt opknapbeurt

Eigenaar en 'captain' Roger Linthout had zich de zestigste verjaardag van zijn Endlich wel anders voorgesteld. Hij hoopt dat het schip eind dit jaar weer vaarwaardig is. (EDK)
Redactie KW

Het prachtige houten zeilschip ‘Endlich’, eigendom van Roger Linthout, dat al jaren in de haven van Nieuwpoort aangemeerd ligt, werd zwaar beschadigd na een aanvaring door het een baggerschip.

Op maandag 10 februari 2014 om 23 uur heeft het baggerschip Nijptangh, dat in onderaanneming voor de firma De Nul werkt, het vlaggenschip van de stad Nieuwpoort Endlich zwaar aangevaren.

Het zeilschip van captain en eigenaar Roger Linthout lag afgemeerd aan zijn normale ligplaats langs de kaai van Nieuwpoort, eventjes voorbij de vismijn tegenaan de Lange Brug. Bij een zwaaimanoeuvre heeft de stuurman de controle over zijn baggerschip verloren en is op de bakboordzijde van de Endlich ingevaren. De schade is enorm en het prachtige houten zeilschip zal maanden uit de vaart zijn.

Herstellen

“Naast de bakboordflank die over bijna de hele lengte versplinterd werd, is de opbouw eveneens zwaar toegetakeld”, overloopt Roger. “De verstaging van de hoofdmast werd doorgetrokken waardoor de mast zowel boven- als onderdeks beschadigd werd. Onder dek is de mast volledig opengereten en zal wellicht eerst moeten worden afgezaagd alvorens die uit het schip kan gehaald worden. Vervolgens is aan stuurboordzijde het kluisgat waardoor de meertrossen passeren om het schip vast te meren, volledig uit de boeiboord getrokken en verbrijzeld. Iedereen hoopt dat de Endlich nog dit jaar weer in de vaart zal komen om haar taak van maritiem ambassadeur van Nieuwpoort opnieuw in volle glorie op te nemen.”

(EDK – foto EDK)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier