Nieuwe start voor De Republiek kost 3,7 miljoen euro

Het team van de Korrelatie wil van De Republiek een 'Brugse Vooruit' maken. © Benny Proot
Redactie KW

De Korrelatie heeft een schikking bereikt met de curatoren van het failliete café van De Republiek in de Sint-Jakobsstraat in Brugge.

Voortaan kan De Korrelatie het café zelf uitbaten, waardoor zij de plannen kan aanvatten om van De Republiek een Brugse Vooruit te maken.

“De bedoeling is dat De Republiek een trefpunt wordt voor innovatieve en duurzame stadscultuur, met stadsbioscoop, stadscafé, binnenplein met terras en een creatieve hub voor vele culturele verenigingen”, zegt voorzitter Jorijn Neyrinck.

Bart Geernaert, zakelijk leider van Vrijstaat O. in Oostende, wordt halftijds algemeen coördinator van De Republiek. Stijn Van Wynsberghe wordt de nieuwe uitbater van het café. Ciné Lumière wil met eigen middelen een vierde bioscoopzaal inrichten.

3,7 miljoen euro

Voor de grootse toekomstplannen met bureaulandschap op het huidig, platte dak, moet De Korrelatie 3,7 miljoen euro bijeen zien te rakelen. De vzw krijgt alvast 1 miljoen euro subsidies van het Vlaams Stedenfonds en wil 2,75 miljoen euro lenen bij de banken. “Die som zal over 25 jaar terugbetaald moeten worden. Daarvoor rekenen wij op 350.000 euro aan jaarlijkse inkomsten uit het café, de verkoop van bioscooptickets en de verhuur van enkele ruimtes aan diverse culturele verenigingen”, zegt Jan De Clercq van Ciné Lumière en De Korrelatie.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier