Nieuwe Red Zebra split nog voor eerste reünieconcert… maar drie leden gaan toch verder

Redactie KW

Nog voor het eerste reünieconcert dat voor volgende week zaterdag 10 juni gepland stond, is de legendarische Brugse rockgroep opnieuw uiteengevallen.

Nieuwe coup de théâtre bij Red Zebra. Nog voor het eerste reünieconcert dat voor volgende week zaterdag 10 juni gepland stond, is de legendarische Brugse rockgroep opnieuw uiteengevallen. Gitarist Geert Maertens en drummer Johan Isselée zijn definitief uit de band gestapt. De drie andere leden – onder wie zanger Peter Slabbynck – gaan verder, maar moeten eerst op zoek naar nieuwe muzikanten.

Peter Slabbynck, het 55-jarige boegbeeld van Red Zebra, heeft er een hectische week op zitten. “Eerst was er de mail van Geert (Maertens, nvdr), waarin hij schreef dat hij besloten had om af te haken”, doet de naar Everbeek uitgeweken Bruggeling het verhaal. “Tijdens de laatste repetitie hadden we al opgemerkt dat hij een achterstand op ons had opgelopen, maar zijn beslissing kwam voor ons vieren als een complete verrassing. Er ging ook geen enkele wrijving aan vooraf. Daarna besloot ook Johan (Isselee, nvdr) om ermee te stoppen en zelfs de drumsticks aan de wilgen te hangen.”

De overige groepsleden, naast Slabbynck ook gitarist Chris ‘Hazy’ De Neve (45) en bassist Sam Claeys (43), hadden twee opties. De handdoek in de ring gooien of de rug rechten en voortdoen. “Sam, Chris en ik hebben voor het laatste gekozen”, vertelt Slabbynck. “We gaan verder en zoeken waardige vervangers. Momenteel voer ik met een aantal muzikanten gesprekken, want er zijn verschillende drummers en gitaristen geïnteresseerd. Dit is het voordeel om de voorbije jaren met heel veel andere muzikanten opgetreden te hebben opgetreden.”

Met Geert en Johan zijn we overeengekomen dat wij de naam Red Zebra verder kunnen gebruiken

Hoe zit het echter met de groepsnaam, waarover enkele jaren geleden getouwtrek was en waar zelfs advocaten aan te pas kwamen? “Dit heeft nog voor de nodige mails en telefoontjes gezorgd, maar die naam was voor ons drieën een absolute noodzaak”, vervolgt Slabbynck. “Uiteindelijk heeft gelukkig het gezond verstand gezegevierd. Met Geert en Johan zijn we overeengekomen dat wij de naam Red Zebra verder kunnen gebruiken. Uiteraard een hele opluchting. Ook voor de mensen die onze optredens vastleggen. Momenteel zijn zij volop aan het kijken voor concerten in binnen- en buitenland, vooral voor 2018.”

Het try-outoptreden op zaterdag 10 juni in Den Trap in Kortrijk werd helaas geannuleerd. “Dit maken we later nog wel goed in Den Trap”, aldus Slabbynck. “Nu willen we ons volop concentreren op het zoeken en inspelen van nieuwe leden, want op zaterdag 20 augustus moeten we volop aan de bak op het W-Festival op Airport Amougies in Wallonië. We zullen er staan. In elk geval ben ik blij dat deze episode achter de rug is, want ik heb een paar nachten bijzonder slecht geslapen. En ik ben niet de enige trouwens.”

De aanwezigen op de uitreiking van de Brugotta Awards op zaterdag 15 april in de Stadsschouwburg van Brugge hebben – onbewust – dus iets legendarisch meegemaakt. Toen speelde de nieuwe ‘oude’ Red Zebra samen drie nummers, iets wat in de toekomst misschien/wellicht (?) nooit meer zal gebeuren.

(svv)