“Nieuwe naam Vlasmuseum wordt misschien wel NVA: van Nieuw VlasAtelier”

Huidig medebedrijfsleider Peter Rosseel (m.) met zijn schoonvader Michel Depoortere (r.) en diens broer Marcel bij een moderne vlasplukmachine. (Foto NOM)
Redactie KW

De broers Michel, Marcel en Gustaaf Depoortere van de gelijknamige vlasmachinefabrikant uit Beveren-Leie waren erbij toen in Kortrijk het Nationaal Vlasmuseum in 1982 zijn deuren opende. De ontgoocheling om het opdoeken ervan is nog altijd niet doorgespoeld, maar ze zijn toch wel benieuwd hoe het nieuwe museum er zal uitzien en hoe het zal heten. “Aangezien N-VA-minister Geert Bourgeois de naam komt bekendmaken, zal de naam misschien ‘NVA’ zijn. Van Nieuw VlasAtelier…”, grapt Marcel.

De firma Depoortere langs de weg Kortrijk-Gent in Beveren-Leie ontwerpt en fabriceert oogst-, bewerkings- en zwingelmachines voor vlas. Van de vele van vroeger zijn er nog hooguit zes constructeurs overgebleven: vijf in België en één in Frankrijk (en met Vlaamse roots). Daarvan is Depoortere vandaag de belangrijkste, omdat in Beveren-Leie zowel oogst- als zwingelmachines gebouwd worden. Minstens 80 procent van het vlas wordt tegenwoordig gezwingeld door een Depoortere-machine.

Van bij de start van het Vlasmuseum in Kortrijk waren de broers Depoortere betrokken. “Meer dan 30 jaar geleden hebben we wekenlang geholpen om in het vlasmuseum oude machines te installeren, onder andere de bekende originele zwingelturbine van Vansteenkiste uit Wevelgem die zeer belangrijk geweest is voor de technologische vooruitgang in de vlasbewerking. We waren ook zelf levensecht te ‘bewonderen’ in het museum. Als polyester poppen. Dat moet allemaal weg. Het schijnt dat men alleen ergens onze ‘koppen’ bewaard heeft in dozen… “, zegt Michel.

archeologie

De familie Depoortere heeft ook zelf interesse voor geschiedenis en industriële archeologie. “We brengen wat ze noemen ‘een bedrijfscollectie’ van bewaard gebleven machines samen om aan klanten te kunnen tonen. We hadden er graag het opgezet boerenpaard van het vlasmuseum – dat toch geen plaats krijgt in het nieuwe museum – kunnen bijplaatsen, maar ze geven het liever aan een museum in Nederland…” Bij navraag blijkt dat het paard naar een streekmuseum in Axel in Zeeland verhuist. Volgens Lies Buyse, conservator van het vroegere Vlasmuseum, is het paard een collectiestuk als een ander en wil men het alleen aan een ander museum in bruikleen geven.

Op zondag 11 mei vindt de Open Wervendag plaats en dan is , ook het nieuwe Vlasmuseum te bezoeken. Een en ander is al bekend over de invulling van het museum. De inrichting is opgebouwd rond drie grote kamers: Wonderkamer, Leiekamer en Schatkamer. (NOM-AXV)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier