"Nieuwe naam Vlasmuseum wordt misschien wel NVA: van Nieuw VlasAtelier"

09/05/14 om 12:24 - Bijgewerkt om 12:24

Bron: Kw

De broers Michel, Marcel en Gustaaf Depoortere van de gelijknamige vlasmachinefabrikant uit Beveren-Leie waren erbij toen in Kortrijk het Nationaal Vlasmuseum in 1982 zijn deuren opende. De ontgoocheling om het opdoeken ervan is nog altijd niet doorgespoeld, maar ze zijn toch wel benieuwd hoe het nieuwe museum er zal uitzien en hoe het zal heten. "Aangezien N-VA-minister Geert Bourgeois de naam komt bekendmaken, zal de naam misschien 'NVA' zijn. Van Nieuw VlasAtelier...", grapt Marcel.

De firma Depoortere langs de weg Kortrijk-Gent in Beveren-Leie ontwerpt en fabriceert oogst-, bewerkings- en zwingelmachines voor vlas. Van de vele van vroeger zijn er nog hooguit zes constructeurs overgebleven: vijf in België en één in Frankrijk (en met Vlaamse roots). Daarvan is Depoortere vandaag de belangrijkste, omdat in Beveren-Leie zowel oogst- als zwingelmachines gebouwd worden. Minstens 80 pro...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!