Nieuwe look voor Concertgebouw Brugge

08/05/17 om 16:11 - Bijgewerkt om 16:08

Tijdens het seizoen 2017-2018 draait het in het Concertgebouw Brugge rond het thema 'metamorfose'.

Nieuwe look voor Concertgebouw Brugge

Het thema verwijst naar vele vernieuwingen: "We presenteren met de Topstukweken een 'bucket list' voor klassieke muziek en gaan de samenwerking aan met drie nieuwe huisartiesten, vertelt Jeroen Vanacker. Het Concertgebouw krijgt ook een nieuwe look: een nieuwe huisstijl en een nieuw logo. Katrien Van Eeckhoutte: "2017-2018 wordt het eerste Concertgebouwseizoen als Vlaamse Kunstinstelling. We willen meer dan ooit een open huis zijn, een plek van inspiratie, ontmoeting en verwondering."

Nieuwe festivals en formats

Tijdens het seizoen 2017-2018 gaan heel wat nieuwe projecten van start. De succesvolle festivals December Dance, Bach Academie Brugge en Budapest Festival leggen andere accenten en nieuw zijn de festivals Opera21 voor hedendaags muziektheater én GOLD, een tweejaarlijks feest voor de rijke polyfonie uit het middeleeuwse Brugge.

Daarnaast zijn er nieuwe concertervaringen en extra mogelijkheden voor verdieping rondom het programma. Jeroen Vanacker: "We verrassen de muziekliefhebber dit seizoen met nieuwe formats. Out of the box is dat het publiek tijdens Club Surround plaatsneemt in het midden van het orkest. En in het tweevoudige 'Salon Libeer' brengt Julien Libeer verschillende gasten samen voor livemuziek en verhelderende gesprekken, onder meer met de seizoensdenker Alicja Gescinska."

Delen

Out of the box is dat het publiek tijdens Club Surround plaatsneemt in het midden van het orkest

Vanaf dit seizoen voegt het Concertgebouw daar nog heel wat participatieprojecten voor diverse doelgroepen aan toe. Jeroen Vanacker: "Heel wat van de nieuwe participatieprojecten kaderen in een opvallend programma-onderdeel voor de komende vijf seizoenen: de Topstukweken. Daarin creëren we telkens een momentum voor een meesterwerk uit de muziekgeschiedenis: vijf Topstukken uit vijf eeuwen. De bucketlist van de klassieke muziek, als het ware."

Nieuwe huisartiesten

De jarenlange partners Anima Eterna Brugge en Rosas krijgen het gezelschap van drie nieuwe huisartiesten: Nadar Ensemble (hedendaagse muziek), Vox Luminis (oude muziek) en ECCE (dansgezelschap). Jeroen Vanacker: "De toevoeging van nieuwe huisartiesten past in de evolutie waarbij het Concertgebouw steeds sterker inzet op de ondersteuning van kunstenaars, in elke fase van hun loopbaan."

Nieuwe huisstijl

"Ook het nieuwe logo en de nieuwe huisstijl maken deel uit van de metamorfose", vertelt Katrien Van Eeckhoutte. "Het Concertgebouw laat zich kenmerken door lijnen. Als verbindende en dynamische organisatie gooit het Concertgebouw lijnen uit naar de stad, de maatschappij en de wereld, die evenzeer in metamorfose is."

Concertgebouw Circuit

Katrien Van Eeckhoutte: "Vanaf september 2017 zwieren we met het Concertgebouw Circuit onze deuren nog breder open om iedereen te laten meegenieten van een totaalbeleving. Architectuur, beeldende kunst, akoestiek, muziek en dans, klankkunst en het magische panorama over Unesco-werelderfgoedstad Brugge komt hier samen. Het vernieuwde Concertgebouwcafé wordt meer dan ooit een bruisende ontmoetingsplek om te onthaasten in een huis vol kunst."

(MF)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!