Nieuwe leden bij de Ghesellen van de Kastelnij verwelkomd

Voorzitter Johan Vanmarcke, nieuwe leden Karlien Brysbaert en Roland Vermeylen. © MVDP
Redactie KW

Naar jaarlijkse traditie hielden de Ghesellen van de Kastelnij een plechtigheid waarbij twee verdienstelijke Veurnaars genomineerd werden, gevolgd door de intronisatie van twee nieuwe leden.

Zaterdag 22 oktober werden twee muzikale talenten met Veurnse roots uitbundig gelauwerd om wat ze de voorbije decennia gepresteerd hebben. Die eervolle vermelding viel te beurt aan Raymond Rosseel, een naam die niet meteen een belletje doet rinkelen, maar wel zijn eerste succesnummer ‘t Apekot’, dat begon met de legendarisch geworden woorden: ‘Inke pinke parlez-vous…’ Raymond begon zijn carrière met ‘Het Cirkus van Vuile Mong en de Vieze Gasten’, een ophefmakende benaming voor een gezelschap dat regelmatig de toenmalige jeugdclub De Barakke op stelten zette. Maar na meer dan 40 jaar krijgt zijn vormingstheater nog altijd subsidies voor hun muziek- en theateractiviteiten en op de Gentse Feesten 2016 kreeg Vuile Mong de Walter-De-Buckprijs.

De tweede genomineerde is niemand minder dan Sylveer, beter gekend als Sylvain Vanholme, geboren als zoon van een schoenmaker in de Oude Vestingstraat, die na zijn studies in Brussel de wereld in 1968 met verstomming sloeg met de revolutionaire sound van The Wallace Collection. De groep bracht een combinatie van pop en klassieke muziek en na hun nummer ‘Daydream’ bleef het niet bij een droom. Sylvain werd samen met Lou De Pryck het gezicht van Two Man Sound en ‘Charlie Brown’ werd een wereldhit. Later werd Sylvain producer en arrangeur en zwierf de hele wereld rond. 2016 leverde hem de 39ste Gouden Mathille op en zijn opname in de eregalerij van Radio 2.

Sylvain Vanholme en 'Vuile Mong' Rosseel krijgen een eervolle vermelding.
Sylvain Vanholme en ‘Vuile Mong’ Rosseel krijgen een eervolle vermelding.© MVDP

Eedaflegging in Oudnederlands

Nadat de twee genomineerden hun trofee in ontvangst hadden genomen volgde een spannend moment en werden de twee nieuwe leden bekend gemaakt, die tijdens een plechtige eedaflegging opgesteld in Oudnederlands moeten beloven dat ze zich zullen inzetten voor de organisatie en bij de activiteiten die de welvaart en de uitstraling van de regio ten goede komen.

Peter Ignace Desomer introduceert Roland Vermeylen als nieuw lid. Deze Veurnaar werd geboren in 1945 en raakte als kind gefascineerd door de kermis en het circus. Die passie loopt als een rode draad doorheen zijn professionele carrière als expert in management, training en begeleiding. Roland is de auteur van het bijzondere boek ‘Salto Humano’, waarbij hij het circus als model gebruikt voor creatieve samenwerkingsverbanden. Wat hij ‘gemeenschappelijke acrobatie’ noemt kan volgens hem enkel slagen als je elkaar vertrouwt, want je hebt het talent van de ander nodig om te slagen. Roland is ook stichter en bezieler van de Leuvense circusschool. Het tweede nieuwe lid wordt voorgesteld door meter Vera De Hollander: Karlien Brysbaert. Als kind groeide Karlien op in West-Vleteren, en ze speelde toen graag bibliotheekje, want ze had haar vader bibliothecaris als voorbeeld. Ze deed niets liever dan hem helpen. Na de schoolbanken in Ieper toog Karlien naar Kortrijk en Leuven om geschiedenis te studeren, maar ze keerde terug naar Veurne. Haar inzet voor de stad en haar medemens heeft ze ruimschoots bewezen: recent werd ze lid van het managementteam van de stad Veurne, ze is ondervoorzitter van Fugato de Furnis, lid van Markant, ze woont tal van culturele activiteiten bij…

Samen met de andere Ghesellen heffen de nieuwelingen het glas… Voor hen vult voorzitter Vanmarcke de glazen met de drie klaverblaadjes, die symbool staan voor de economie, toerisme en het socio-culturele aspect, en die ook in het schild van de stad Veurne zijn verwerkt.

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier