Nieuwe Kortrijks muziekensemble: “Op blote voeten voor Musamis”

Musamis, het nieuwste ensemble in de Kortrijkse muziekscene. © TV
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het Kamerorkest Musamis is de jongste telg van de Kortrijkse muziekverenigingen. Als amateurmuzikanten kiezen ze voor een breed repertoire dat een groot publiek aanspreekt. “Elke muzikant is voor ons even belangrijk”, klinkt het enthousiast.

Het idee rond een kamerorkest ontstond eind 2016. De groep kreeg vorm begin 2017. “Al onze leden zijn amateurmuzikanten en ook vrienden uit de regio Kortrijk. Een groot deel van hen studeerde af aan het Conservatorium Kortrijk en deed al orkest- of kamermuziekervaring op”, zegt celliste Lieve Vervisch. “We verwelkomen ook studenten hoger onderwijs of universiteit uit de regio Kortrijk. We geven hen een kans om bij ons – na hun instrumentenopleiding aan de academie – nog meer orkestervaring op te doen.”

Muziek en vriendschap

De naam Musamis blijkt niet zo toevallig gekozen. “Het is een weloverwogen keuze. We zijn vrienden en hebben allemaal één passie: muziek. Ons doel is uitblinken op beide vlakken. Musamis staat voor die twee pijlers: muziek en vriendschap, niet meer en niet minder”, vertelt celliste Sigrid Van Belle. “We voelen ons een collectief van mensen tussen 18 en 75 jaar, en waarbij iedereen inbreng heeft. Dat schept een band. Alle voorstellen zijn welkom. Elke muzikant is voor ons even belangrijk. Zo spelen hier bijvoorbeeld kleindochter Manon en opa José samen. Leuk toch als je dat ziet dat zoiets mogelijk is!”, lacht Sigrid.

“Kleinkochter Manon en opa José kunnen bij ons samen spelen” – Sigrid Van Belle

Musamis kiest voor een breed repertoire dat een groot publiek aanspreekt. “Het moet erg toegankelijk zijn: van barok tot Richard Strauss en Ennio Morricone, van klassiek tot hedendaags. Ook het zogenaamde lichte genre moet aan bod komen. Net als elke muzikant voor ons belangrijk is, is de toeschouwer dat ook“, legt Lieve uit.

Het Kamerorkest wordt geleid door Ann Pareyn. Zij studeerde af als violiste aan het Lemmensinstituut en musiceerde in verschillende Vlaamse symfonieorkesten. Ze werkte onder meer mee met filmcomponist Ennio Morricone en tenor Placido Domingo. “Ze is sterk gedreven en enthousiast en waakt over onze muzikaliteit. Ook op technisch gebied leren we veel van haar. Ze probeert ons als een coach telkens iets nieuws bij te brengen om een stapje verder en hoger te kunnen zetten”, zeggen de dames. “Leuk detail: ze dirigeert tijdens de repetities altijd op blote voeten. Best gezellig en informeel.”

Ruim repetitielokaal

De vereniging krijgt financiële steun van de stad Kortrijk en van vrienden en sympathisanten van De Vriendenkring van Musamis. Voor hun wekelijkse repetities kunnen ze terecht bij het Kortrijkse IT-consultancybedrijf Savaco van gedelegeerd bestuurders Carl Sabbe en Rik Vandemoortele, op het Beneluxpark Kortrijk. Ze mogen er een ruim repetitielokaal gebruiken. “Ik ben er HR-manager en trok mijn stoute schoenen aan. Ik vroeg hen of we de grote vergaderzaal eventueel op bepaalde uren konden gebruiken: anders stond ze misschien toch leeg. Ze stemden graag toe en zijn intussen sympathieke bondgenoten geworden in onze werking”, vertelt Sigrid.

“We willen graag een vaste waarde worden in het Kortrijkse muzieklandschap”, besluit Lieve. Een allereerste concert staat gepland op 18 maart 2018 om 11 uur in de Sint-Michielskerk in Kortrijk.