Nieuwe galerij Expo 18 in Oostende opent met kunst uit Antwerpen

Geert Meesschaert met Marleen Desmet (links) en Annick Zinzen (rechts). © foto JG
Redactie KW

Op vrijdag 2 februari opende de nieuwe kunstgalerij Expo 18 van Oostends ondernemer Geert Meesschaert de deuren op Ijzerstraat 18. Als eersten stellen de Antwerpse kunstenaressen Annick Zinzen en Marleen Desmet er hun werken tentoon. Met deze opening zet de trend van 2017 zich door, toen er in de stad maar liefst zes nieuwe galerijen bijkwamen.

Entrepreneur Geert Meesschaert is in de eerste plaats bedrijfsleider van Meesschaert en Partners, specialist op het vlak van outplacement en loopbaanbegeleiding. Vanuit die activiteiten merkte hij dat er vraag was naar betaalbare tentoonstellingsruimte. “Veel van mijn klanten en kandidaten hebben iets met kunst, en een vaak terugkerende klacht was dat de beschikbare ruimtes om hun werk aan het publiek te laten zien, vrij duur waren. Ik hoorde prijzen tot 40-50% van de inkomsten uit verkoop. In Expo 18 hanteren we een vaste huurprijs, wat veel duidelijker is. Aangezien ik af en toe graag in vastgoed investeer, leek me een galerij in Oostende wel een goed idee. Maar in feite blijft mijn bedrijf in outplacement wel 100% van mijn tijd in beslag nemen.”

Eén van Geerts outplacement-kandidaten is Annick Zinzen. Zij heeft de eer om als eerste te exposeren in Expo 18, samen met haar vriendin Marleen Desmet met wie ze een atelier deelt in Mortsel. Marleen en Annick leerden elkaar zes jaar geleden kennen op de academie. “Het klikte meteen heel goed tussen ons. Samen schilderen motiveert, je kan meteen feedback krijgen op je werk. Eigenlijk is het gewoon heel erg gezellig in ons atelier”, aldus Annick. “Bovendien delen we toch een zekere interesse in lichamen en portretten als inhoud voor onze werken”, vult Marleen aan. En inderdaad, wie rondkijkt in de galerij zal een interessante mengeling zien van portretten en details van lichamen, geschilderd in uiteenlopende stijlen, nu eens gedetailleerd dan weer in ruwe vegen.

Passie

De voorbije negen jaar waren voor beide kunstenaressen op zijn minst vrij hectisch te noemen. “Twee keer in de week ‘s avonds naar de academie, van half zeven tot half elf. In de weekends niets anders doen dan schilderen… En dat terwijl we beiden een fulltime job hebben. Je doet het alleen als er sprake is van echte passie”, bekent Annick. “En dan hebben we er nog twee jaar kunstgeschiedenis bijgedaan, en een keuze-atelier beeldhouwen. Maar in juni studeren we af, en dan is het definitief gedaan met de academie. Het was een heel boeiend leerproces”, zegt Marleen met wat spijt in haar stem. Beiden dromen ze ervan om van de penseel te leven en hun job van elke dag, boekhouding en secretaressewerk, op te geven. Hopelijk betekent hun passage in de kunstminnende stad Oostende een flinke eerste stap in die richting.

Wie de galerij binnenkomt, vindt het werk van Annick aan de linkerkant, dat van Marleen hangt rechts. De schilderijen blijven er nog drie weken, de kunstenaressen kan je tijdens de weekends ook persoonlijk ontmoeten.

(JG – foto JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier