Nieuwe erkenning voor acht lokale radio’s in West-Vlaanderen

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Mediaminister Sven Gatz ingestemd met een erkenningsgolf van 68 lokale radio’s, waaronder 8 uit West-Vlaanderen

“Deze erkenningen kaderen in een grote hervorming van het gehele radiolandschap”, reageert Sven Gatz. “Een hervorming die nodig is om Vlaanderen zoals de rest van Europa voor te bereiden op de komst van een digitaal radiolandschap via DAB+. Daarnaast wil ik de luisteraars meer keuze bieden met extra commerciële en sterkere lokale radiozenders. In het nieuwe radiolandschap behouden we straks de vijf zenders van de VRT: Radio 1, Radio 2, Klara, MNM en Studio Brussel. Ook de drie grote bestaande commerciële radio’s blijven uitzenden, namelijk Joe FM, Qmusic en Nostalgie. In 2018 komen er vier nieuwe commerciële semi-landelijke netwerkradio’s bij. Het gaat om S-Radio, VBRO, HIT! en Stadsradio Vlaanderen, die het keuzeaanbod vergroten. Met de beslissing van vandaag erkennen we 68 lokale radio’s. De Brusselse stadsradio Bruzz kan op zijn huidige frequentie blijven uitzenden.”

Met de erkenningen van de nieuwe lokale radio’s vandaag heeft de minister erover gewaakt dat zij hun verbindende rol in het gemeenschapsleven zullen kunnen blijven spelen. In totaal waren er 123 frequentiepakketten voor lokale radio te erkennen. Voor 13 pakketten waren er geen kandidaten. Voor 110 pakketten waren er 221 ontvankelijke aanvragen. In juli werden al 35 frequentiepakketten toegewezen aan de radiostations waarvoor maar één kandidaat zich had gemeld die voldeed aan de erkenningscriteria. Er bleven 75 pakketten te erkennen, waarvan 68 vandaag worden toegekend.

Overzicht van West-Vlaamse radiostations die erkenning kregen

Radio Media West (Deerlijk/Waregem)

Radio Gemini (Kortrijk/Zwevegem)

Stadsradio Oostende1 (De Haan/Oostende)

C-Fun (Knokke-Heist)

Radio Noordzee (Oostende)

Radio Brugs Ommeland (Brugge)

Elisa FM (Brugge/Knokke-Heist)

Wradio (Roeselare/Zonnebeke)