Nieuwe bundel van Achilles Surinx

Een van de gedichten is te zien op een gevel aan de kluifrotonde Appel in Kortrijk. "Het was een hele eer om daar mijn gedicht meer dan levensgroot te zien. Ik rijd er met de fiets elke dag voorbij", glimlacht Achilles. (Foto JVGK) © Foto JVGK
Redactie KW

Achilles M. Surinx brengt de dichtbundel ‘Wat het voorstelt’ uit, een ruime bundeling teksten en gedichten van vijf verschenen bundels uit de periode 1989 tot 2017. Thema’s zijn liefde, leven en sterven, maar ook natuur, de wereld en familie.

Achilles Surinx (75) is van oorsprong uit Godscheide in Limburg. Hij groeide op in Winterslag waar zijn vader mijnwerker was. Achilles genoot onderwijs in de Normaalschool Bokrijk. Hij werkte als onderwijzer in het basis- en buitengewoon onderwijs, eerst in Winterslag en daarna vanaf 1966 in Harelbeke en Kortrijk. Achilles is papa van een dochter en opa van twee kleinzonen. Hij is nog altijd leesbegeleider en werkt in een schoolbibliotheek. “Ik doe dat nog altijd met hart en ziel.”

Achilles houdt van schrijven, lezen, gedichten en Schubert. Hij woont al 45 jaar op wijk Overleie in Kortrijk. “Kortrijkzaan? Ik voel me Overleienaar”, lacht hij. Al in de Normaalschool begon Achilles te schrijven. “Dat is zoals bij zoveel schrijvers: een goede leraar Nederlands hebben, die liefde heeft voor de taal en inspirerend werkt. Taal is zo’n rijk medium.”

Zelfbehoud

Achilles schrijft gedichten, essays en monografieën. Hij heeft wel een speciale manier om zijn gedichten op papier te zetten. “Ik schrijf al mijn gedichten eerst met de hand op een A4 die ik in tweeën scheurde. De tekst mag niet langer zijn dan het formaat van dat stukje. Zo weet ik dat het gedicht precies lang genoeg is en zeker niet te lang wordt.”

Zijn inspiratie haalt Achilles uit dagelijkse dingen. “De basis is meestal een waargebeurd feit of verhaal. Dat kan evolueren naar fantasie en fictie, maar de basis blijft. Het is ook niet altijd wat het lijkt. Soms moet je de achtergrond kennen. In het boekje staat een beetje duiding.”

“Ik sta positief in het leven, maar er is altijd wel een donkere kant”

De thema’s zijn liefde, leven en sterven, maar ook natuur, de wereld en familie. “Ik verbleef ooit een tijd in het ziekenhuis en vroeg me af wat ik nog graag wou meemaken als ik er zou uit komen. Ik schreef het op de rand van een krantbladzijde: ‘Geef me alsjeblief nog een dag’. Je moet vanuit jezelf schrijven. Ik citeer graag de Nederlandse dichteres Elly de Waard. Zij zegt: ‘Wij schrijven allen uit zelfbehoud, een betere beweegreden is er niet’. Dat is ook zo.”

Nog een dag

Het boek bevat 187 gedichten, geselecteerd uit vijf verschenen bundels. Een van die gedichten – Nog een dag – is bekend in Kortrijk. Het is te zien op een van de gevels aan de kluifrotonde Appel in Kortrijk. “Het was een hele eer om daar mijn gedicht meer dan levensgroot te zien. Ik rijd er met de fiets elke dag voorbij”, glimlacht Achilles.

Op de cover van het boekje staat een afbeelding van een beeldje van de Kortrijkse Mie Bogaerts. “Het standbeeldje drukt perfect uit wat het is. Twee mensen kunnen samen komen, maar het samenkomen lukt niet. Je weet dat ik zeer positief in het leven sta, maar er is altijd wel een donkere kant”, mijmert Achilles. “Simenon vroeg zich af waarom we een religieus gevoel hebben gekregen. De reden is angst. Ik denk dat iedere mens dat heeft. maar ik probeer hoopvol in het leven te staan.” Achilles heeft al gedichten en plannen voor een nieuw bundel.

(Peter Van Herzeele)

‘Wat het voorstelt’ is uitgegeven bij Aleph Press Wevelgem, kost 17,99 euro en is te verkrijgen bij de betere boekhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier