Nieuw schilderij van James Ensor opgedoken in Oostende

10/11/16 om 12:05 - Bijgewerkt om 13:00

'Squelette arrêtant masques' dateert uit 1891 en bleef wellicht een kleine eeuw het in bezit van dezelfde familie.

Nieuw schilderij van James Ensor opgedoken in Oostende

Het Ensorcomité heeft het werk authentiek verklaard, zo meldt De Standaard donderdag.

'Squelette arrêtant masques' is een olieverf op doek van 33 op 55 centimeter. Centraal staat een gemaskerd personage dat door twee geraamten wordt aangehouden, een rijkswachter en een militair. Rechts onderaan is het getekend en gedateerd met 'Ensor 91'". Links staan twee maskers, waaronder een Japans nômasker en een carnavalsmasker. Rechts staan drie figuren, onder anderen een pierrot.

Nieuw schilderij van James Ensor opgedoken in Oostende

Hoewel Emile Verhaeren al in 1908 over het werk had geschreven, had niemand het ooit gezien. De enigen die 'Squelette arrêtant masques' konden bewonderen, waren intimi van de familie Serruys, die het schilderij van Ensor had gekregen. Ensorspecialist Xavier Tricot denkt dat de familie het werk in 1922 had verworven.

Sotheby's stelt het werk over twee weken voor in Brussel, waarna het op 7 december wordt geveild in Parijs. De schatting is ingesteld tussen één en anderhalf miljoen euro.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!