Nieuw radiodecreet maakt einde aan Wasabi op FM

James Vanwalleghem met Jan van Beveren (Frank Odery) aan de microfoon. © GJZ
Redactie KW

Vanaf 1 januari 2018 verdwijnen heel wat lokale radiostations uit de ether. De populaire Zwevegemse zender Wasabi FM is een van hen. Toch laten ze bij Wasabi de moed niet zakken en kijken ze hoopvol naar de toekomst.

Een nieuw decreet, uitgevaardigd door minister Sven Gatz (Open VLD) zal het radiolandschap na 1 januari grondig hertekenen. “Volgens de minister is het de bedoeling om met dit nieuw decreet het de lokale radio’s leefbaarder te maken. Hij bereikt echter een averechts effect. Volgens dit decreet moeten de stations voor een groter gebied uitzenden, dat brengt veel hogere kosten met zich mee. Het gevolg is dat wij ons geen kandidaat meer stellen voor een nieuwe licentie”, zegt James Vanwalleghem, voorzitter van Wasabi FM. “Om het vooropgestelde gebied te kunnen bereiken, moeten we een tweede zender of antenne installeren. Ook de factuur van Sabam zal een pak hoger liggen. Zo wordt onze hobby veel te duur. We kunnen dus niet anders dan afhaken, net als vele andere.”

Op 31 december 2017 komt om middernacht dus een einde aan bijna 40 jaar lokale radio op de FM-band in Zwevegem. “Het begon allemaal met radio Zonneschijn, eind jaren 70, begin jaren 80. Toen nog illegaal. De eerste officiële documenten van Radio Montana, dateren uit 1981. Daarna veranderde het station naar Radio Europe, Happy FM en sinds bijna 3 jaar naar Wasabi FM“, kijkt James terug.

Toekomstmuziek

De radiomakers betreuren uiteraard de gang van zaken en het feit dat de stekker van de zender er met de jaarwisseling definitief uitgaat. Maar ze willen niet bij de pakken blijven zitten. “We zijn jaren terug begonnen in Kuurne als internetradio en zullen dus op deze wijze blijven verder werken. We blijven dus te beluisteren via onze website www.wasabifm.be. Daarnaast gaan we wel enkele keren toch op de FM-band te beluisteren zijn, via een zogenaamde ‘evenementenvergunning’. Dit kan dat op de kermisdagen of andere grotere activiteiten in de gemeente.”

De mensen van Wasabi FM hebben nog andere plannen, maar daar kan James nog niet veel over kwijt. “We werden de afgelopen weken benaderd door mensen die werken aan een bepaald project. De voorstellen moeten de komende weken nu nog verder bekeken worden op hun haalbaarheid en we hopen tegen eind januari enige klaarheid te kunnen scheppen. Feit is wel dat we de regionale verankering vooropstellen. Dit hebben we al altijd gedaan en zullen we ook altijd blijven doen“, besluit hij.

(Geert Vanhessche)