Nieuw kunsthuis in Oostende brengt blijvende ode aan Leon Spilliaert

Dorian van der Brempt, Anne Adriaens-Pannier en Mark Vanmoerkerke bij een zelfportret van Leon Spilliaert. © ML
Redactie KW

In Oostende is donderdagavond het Spilliaert Huis geopend. Het gaat om een privé initiatief van Mark Vanmoerkerke, Anne Adriaens-Pannier en Dorian van der Brempt.

Met hun vzw willen ze zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met het oeuvre van deze Oostendse meester. Twee keer per jaar komt er een tentoonstelling met werken van Spilliaert. Het huis wordt ook de thuishaven voor wetenschappelijk onderzoek rond zijn oeuvre. In de Rotonde West van de Koninklijke Gaanderijen op de Zeedijk, waar Huis Spilliaert gevestigd is, zijn straks meer dan 300 werken over Spilliaert in een bibliotheek verzameld.

Ontmoetingen met Spilliaert

Zaterdag 7 mei opent de eerste tentoonstelling ‘Ontmoetingen met Spilliaert’. Het gaat om een unieke selectie meesterwerken uit Belgische privéverzamelingen, gekozen door Anne Andriaens-Panier. Bij die gelegenheid verschijnt ook het boek ‘Leon Spilliaert: het literair en kritisch portret van een kunstenaar’. Het werk kost 25 euro en is uitgegeven bij Marc Vandewiele.

Tijdens het schooljaar is het Spilliaert Huis te bezoeken op zaterdag van 10 tot 18 uur en op zondag van 11 tot 17 uur. Tijdens de schoolvakanties dagelijks van 10 tot 18 uur en op zondag van 11 tot 17 uur. Voor 5 euro kom je er al in. Er zijn diverse reductietarieven mogelijk.

(ML)