Nieuw boek voor Luc Vanacker

© IV
Redactie KW

In het bezoekerscentrum Westfront werd het nieuwe boek ‘De Britten aan de Belgische kust’ voorgesteld. Auteur Luc Vanacker beperkte zich enerzijds tot de grote lijnen op militair en politiek vlak in een vlot leesbare taal geschreven, anderzijds wilde hij het hardnekkige cliché ontkrachten dat het Britse leger alleen in Ieper vocht.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lagen de Britten inderdaad bij Ieper en de Belgen tussen Nieuwpoort en Diksmuide. Maar in de laatste drie kilometer naar de zee toe lagen in de duinen eveneens Britten. Op 10 juli 1917 leden zij na een dag van felle artilleriebeschietingen tijdens Strandfest een pijnlijke nederlaag. Vanacker begrijpt niet waarom de nederlaag dit jaar niet wordt herdacht.

Hij stelt Zero-Day of Z-Day (8 augustus) als jaarlijkse herdenkingsdag voor omdat op die dag in 1917 een operatie vanuit Nieuwpoort begon. Ook vindt hij het zinvol om naast het bestaande gedenkteken met de drie leeuwen voor de 600 vermiste Britten een nieuw gedenkteken voor alle 4.000 gevallen Britten op te richten. In het boek verwijst Luc naar sporen van de Britse aanwezigheid. Hij vermeldt onder andere graffiti in het huis van Rik en Diane Maes Augustijn in Wulpen en naar de door de Britten versterkte schoorsteen van de steenbakkerij in Ramskapelle.

(DCR)

Info: De Britten aan de Belgische kust – De Noordzee als frontlijn tijdens WO I is door Academia Press uitgegeven en kost ? 24.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier