Nieuw boek, dat alle Belgische bieren bundelt, in Brugge voorgesteld

Redactie KW

Ongeveer 1.600 bieren zijn gebundeld in het gloednieuwe boek ‘Alle Belgische bieren’. Deze drietalige uitgave van Stichting Kunstboek werd dinsdag voorgesteld in Brugge. Het is al de derde editie van het boek.

Het boek biedt een alfabetisch overzicht van de bieren die door erkende brouwers en geuzestekers gebrouwen worden voor het eigen assortiment of voor dat van bierfirma’s. In 2007 kwam dit naslagwerk, dat al gauw de titel ‘bierbijbel’ meekreeg, voor het eerst uit. Toen stonden er 750 biersoorten in. In 2011, voor de tweede editie, steeg dat aantal naar 1.100 bieren en nu zijn er dus 1.600 bieren gebundeld. “Er zijn amper bieren verdwenen, terwijl er de jongste jaren enorm veel zijn bijgekomen”, aldus Hilde Deweer, die het boek samenstelde.

Naast de exponentiële groei van microbrouwerijen en brouwfirma’s tekenen er zich heel wat opvallende trends af. “Het opvallendst is de opmars van IPA’s, de hoppige Pale Ale. Dat komt overgewaaid uit Amerika. Daar zijn ze heel erg in trek en dus springen de Belgische bierproducenten mee op de kar. Daarnaast zie je ook de opmars van biobier en heel veel biersoorten die gerijpt zijn op vaten, bijvoorbeeld van whisky of cognac”, merkt Deweer op. Er staan zelfs bieren in op basis van brood, waterkers, gember, koffie… “Je kan het zo gek niet bedenken,” zegt ze.

Geen hobbybrouwers

Enkele bieren haalden het boek niet. “Hobbybrouwers nemen we niet op, net zoals supermarktmerken of seizoensbieren. Ook alcoholvrije bieren vind je hier niet in terug”, aldus Deweer.

Het boek komt meteen in de handel en moet opnieuw uitgroeien tot een wereldwijde bestseller. Van de eerste editie gingen er doorheen de jaren 30.000 exemplaren over de toonbank.

(Belga – Foto FP)