“Nicholas moet het niet hebben van een blits kostuum, grote gebaren of knappe assistentes”

© Nicholas
Bert Vanden Berghe

Goochelaar Nicholas bewijst op VTM dat hij meer in zijn mars heeft dan wat knap uitgevoerde trucs met kaarten.

Tenzij u de afgelopen weken de televisie en de kranten straal genegeerd heeft, zal u zich vast niet afvragen waarom tieners morgen massaal hun goocheldoos van zolder halen of bakvissen alvast plaats maken tussen hun posters van One Direction. Nicholas Arnst wordt immers ongetwijfeld het nieuwe idool van Vlaanderen. Nicholas, geboren in Saoedi-Arabië, woonde tijdens zijn tienerjaren in Brugge en ook nog enkele jaren in Tenerife. Een man van de wereld, die met middelmatigheid geen genoegen neemt. Het kan en moet altijd beter. In 2013 maakte hij al indruk tijdens Belgium’s Got Talent op VTM, maar hij was iets te braaf en te bescheiden om echt uit te pakken met zijn goocheltrucs. Vlaanderen koos toen massaal voor die andere West-Vlaamse underdog, Michael Lanzo.

En wat zijn we blij dat Nicholas de kans voor een eigen televisieprogramma gegrepen heeft, want hij bewijst dat hij meer in zijn mars heeft dan wat knap uitgevoerde trucs met kaarten. Veel meer, zelfs. Met een zelden gezien combinatie van zelfvertrouwen en bescheidenheid flaneert hij door Leuven (en volgende week Brugge!) om leeftijdsgenoten, niets vermoedende passanten en medestudenten omver te blazen met zijn vingervlugheid.

© Nicholas


© Nicholas

En u denkt vast hetzelfde als ons. Met doordacht camerawerk en een slimme montage neemt VTM ons bij de neus. Maar we hebben zelf Nicholas ontmoet en hij schudt het echt létterlijk uit zijn mouw, bijna blindelings. Zijn trucs zijn verklaarbaar, zo leert YouTube ons. En toch: niet doen. Want de magie, die haast kinderlijke verwondering die we voelden, daar kan geen special effect of montagetrucje tegenop. Dat Nicholas nachten lang geoefend heeft en boeken las van goochelaars die twee eeuwen geleden leefden, maakt het nog indrukwekkender. Nicholas moet het dan ook niet hebben van een blits kostuum, grote gebaren of knappe assistentes. Hij zei het ons zelf: “Een show in Las Vegas, dat moet de moeite zijn, ja. Maar een ganse zaal stil krijgen met één lucifer… De gedachte alleen al geeft me kippenvel.” Wel, dames en heren, daar kan geen Copperfield tegenop.