Nicholas Lens uit Ieper: “Nick Cave belde me ‘s nachts op om samen te werken”

Redactie KW

Nick Cave heeft een opera over de Eerste Wereldoorlog geschreven met de hulp van een componist uit Ieper.

‘Shell Shock, A Requiem of War’ wordt een opera over het intense lijden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De wereldpremière is voorzien in oktober in Brussel. “Nick Cave belde me midden in de nacht op toen ik het voorstel stuurde. Het was een mooie samenwerking, al komen we elk uit een andere wereld”, zegt componist Nicholas Lens in Het Nieuwsblad.

Als kind van Ieper was het thema de componist op het lijf geschreven. “Als kind liep ik vaak rond op de soldatenkerkhoven. Al die jonge mensen van wie leven gewoon stopte, het fascineert me. Dat gevoel is altijd blijven sluimeren.”

De 100ste verjaardag van de oorlog was het gepaste moment om er artistiek wat mee te doen. “Toevallig beluisterde ik muziek van Nick Cave toen ik met het idee speelde. Het begon te dagen dat een samenwerking fantastisch kon zijn. Ik had hem een voorstel gestuurd en hij belde me meteen op. Midden in de nacht!”

“Het bloed druipt van zijn vingers”

“Twee jaar geleden maakte ik al eens een opera samen met John Coetzee. Ik was toen erg onder de indruk van de samenwerking met een schrijver van dat niveau. Ze schrijven met bloed. Ook wanneer Nick schrijft, druipt het bloed van zijn vingers”, zei Nicholas Lens op Radio 1.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier