Nesten wint Cultuurprijs 2017 in Kuurne

Voor Nesten is het de eerste keer dat hij de cultuurprijs in ontvangst mag nemen. © BRU
Redactie KW

Beeldend kunstenaar en karikaturist Nesten is vrijdagavond laureaat geworden van de Kuurnse Cultuurprijs 2017.

Andere genomineerden voor de cultuurprijs waren onder meer kunstenaar Pieter Denoulet, muziekcomponist en docent José Wylin, draaiende motor achter het Kuurns Theater Jan Vanwynsberghe, kunstenares Julie De Bleeckere, zanger Emile Vanooteghem en acteur Thomas Vanfleteren.

Voor Nesten is het de eerste keer dat hij de cultuurprijs in ontvangst mag nemen. Rik Delneste werd geboren in 1946 en volgde de opleiding sierkunsten in het VTI in Kortrijk. Hij schilderde aanvankelijk heel wat feestelijke toestanden op vensters en panelen. In 1969 begon hij voor de kranten te werken waar hij onder meer karikaturen voor de sportredactie van Het Volk, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg creëerde. Nesten is zowat overal bekend van zijn optredens waar hij als karikatuurschilder opduikt op alle mogelijke feesten en bijeenkomsten en in de Tour de France.

In 1987 en 1989 won hij de erepenning op de Karikaturale in Hoeilaart. In 1988 was hij de beste cartoonist op ‘Vlaanderen leeft’, in 1988 kreeg hij de beker van het Ministerie van Cultuur, in 1991 kreeg hij als karikaturist de nominatie op ‘Flanders Technology’ en vierde in het jaar 1992 zijn 500.000ste liveportret op een feest in het Casino van Oostende. Ondertussen is hij zowat de tel kwijtgeraakt, maar zelf schat hij dat hij reeds het dubbele aan karikaturen heeft gemaakt in zijn kunstkouter in Kuurne.

(BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier