Nelle maakt 108 portretten van inwoners van ‘haar’ Sint-Katarinastraat in Assebroek

Nelle Devisscher bij haar fotomuur in de Sint-Katarinastraat. © Davy Coghe
Redactie KW

Nelle Devisscher is erin geslaagd om zo goed als alle inwoners van haar straat te fotograferen. Ze deed dat in het kader van haar opleiding fotografie. De 108 fraaie beelden worden nu tentoongesteld op een fotomuur in de straat.

Nelle Devisscher, zelf ook inwoonster van de Sint-Katarinastraat in Assebroek, werkte vijf maanden aan een uniek project: de inwoners van haar straat op foto zetten. Dat leverde 108 fraaie zwart-witbeelden op, die nu te bewonderen vallen op een fotomuur in de straat. “Ik ben enorm tevreden met het resultaat”, zegt een trotse Nelle.

Fotoboek

“Ik vind het fijn om de diversiteit in mijn straat te tonen. Het geeft mij ook een goed gevoel dat veel buren samen kwamen om de fotomuur te bewonderen. Al mocht die gerust wat groter zijn. Ik ben ook van plan om een fotoboek te maken, want de foto’s zullen hier niet eeuwig blijven hangen. Door de zon zullen ze verweren en door de regen zal de lijm oplossen.”

“Het enthousiasme van de mensen heeft mij verrast”

“Ik werk als pr-medewerkster voor Pleegzorg West-Vlaanderen, maar volg daarnaast ook nog een cursus fotografie. Ik kreeg als opdracht een documentaire te maken in Brugge”, legt Nelle uit hoe ze op het idee kwam. “Ik vond dat de Brugse binnenstad al talloze keren gedocumenteerd was en het eens tijd was voor iets anders. Zo kwam ik op het idee om mijn Brugge, namelijk mijn straat en de inwoners, te fotograferen. Ik woon enorm graag in deze straat en heb goede banden met mijn buren. Met nieuwe buren én met mensen die er al meer dan 10 jaar wonen. Ik vond het mooi om op deze manier iedereen samen te brengen.”

“Ik ben enorm verrast over het enthousiasme van de inwoners”, vervolgt Nelle. “Er zijn 140 huizen en ik heb hiervan 108 portretten kunnen maken, dat is een mooie representatie van de straat. De buren waren snel te overtuigen. Ze kennen mij en vonden het leuk dat het project de mensen op een of andere manier samenbracht. Wat ik het leukst vond? De verhalen van de mensen die al lang in de straat wonen, maar ook de spontaniteit van jonge kindjes.” (Noa Cornaer)

De favoriete foto’s van Nelle

Nelle maakt 108 portretten van inwoners van 'haar' Sint-Katarinastraat in Assebroek
© Nelle Devisscher
Thomas Vande Ginste, Karen Michielssens en hun drie dochters Britt, Amber en Freya. “Zij zijn al 11 jaar onze directe buren en beste vrienden! We delen onze tuin en Karen is ook meter van onze zoon Astor, om maar aan te tonen hoe goed onze band is. Het grappige bij deze foto is dat Karen er nog altijd zo jong uitziet, dat mensen vragen of dit Thomas met zijn vier dochters is”, lacht Nelle.

Nelle maakt 108 portretten van inwoners van 'haar' Sint-Katarinastraat in Assebroek
© Nelle Devisscher
Stefaan Schatteman met zijn tienerzoon en -dochter Michiel en Emma. “Ik vind het heerlijk hoe trots hij hier staat met zijn kinderen en hoe open de blikken van Michiel en Emma zijn. De vlekken op Stefaans handen verraden zijn beroep: hij is schilder. Hij leverde trouwens een bijdrage aan de fotomuur. Dankzij hem wist ik waar ik aan de goede behangerslijm kon komen om mijn portretten tegen de bakstenen gevel te plakken.”

Nelle maakt 108 portretten van inwoners van 'haar' Sint-Katarinastraat in Assebroek
© Nelle Devisscher
Sofie Deceuninck en Dieter Vantournout met Vic, Lucie en Helena. “Ik kwam voor deze foto langs toen het gezin zich klaarmaakte om erop uit te trekken. Sofie wou dat de kinderen hun schoenen aandeden terwijl de jongste haar sokken weer uittrok. Heerlijk hoe de bengelstreken op de gezichten van de kinderen geschreven. Nog geweldiger is het opschrift op Sofies t-shirt: ‘Give me a break’. Uit het leven gegrepen!”

Pierre Muylle en Lot Markey met hun 3 kinderen: Op de achterste rij staat Lot met oudste zoon Seth. Vooraan rechts zit Pierre naast zoon Raf en de jongste is dochter Zazie helemaal rechts.De kinderen komen nu en dan eens bij ons babysitten. Dit is een heel erg bruisend gezin en ik vind dat je dit voelt aan de dynamiek in de foto, ook al zijn ze allemaal erg ontspannen! Na zijn voorstelling over Palestijnse kunstvoorwerpen
Pierre Muylle en Lot Markey met hun 3 kinderen: Op de achterste rij staat Lot met oudste zoon Seth. Vooraan rechts zit Pierre naast zoon Raf en de jongste is dochter Zazie helemaal rechts.De kinderen komen nu en dan eens bij ons babysitten. Dit is een heel erg bruisend gezin en ik vind dat je dit voelt aan de dynamiek in de foto, ook al zijn ze allemaal erg ontspannen! Na zijn voorstelling over Palestijnse kunstvoorwerpen “Zaher” sprak ik Pierre aan wanneer ik zijn gezin kon komen fotograferen bij het huisnummer. Hij vroeg me wat ik dan met de portretten zou doen. Ik had nog geen idee hoe ik ze zou presenteren. “Kom ze maar bij ons aan de muur hangen zei hij, ik wil al lang dat er eens iets met onze gevel gedaan wordt!” Ik dacht dat hij een grapje maakte, maar hij meende het, hij heeft me zelfs geholpen met het aanpappen van de foto’s! Geweldig toch!?Een staaltje van het enthousiasme dat leeft in onze straat.
Pierre Muylle en Lot Markey met hun kinderen Seth, Raf en Zazie. “Dit is een heel bruisend gezin en ik vind dat je dit voelt aan de dynamiek in de foto. Pierre hielp mij ook met de fotomuur. ‘Kom de foto’s maar bij ons aan de muur hangen’, zei hij. Hij heeft me zelfs geholpen met het aanpappen van de foto’s. Een mooi staaltje van het enthousiasme dat leeft in onze straat.”