Nele Ameye uit Ingelmunster speelt op de doedelzak tijdens ‘Oorlog en Vrede’

Nele Ameye met haar doedelzak waarop ze nu al heel goed kan spelen. (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op zaterdag 21 april brengen Kunst Veredelt, Toneelkring Uylenspieghel en het koor Die Boose uit Izegem de opvoering ‘Oorlog en Vrede’ in de Evenementenhal. Tijdens de opvoering zal Nele Ameye op de doedelzak onder meer het emotionele nummer ‘Amazing Grace’ verklanken.

Nele (46) is getrouwd met Xavier Kindt en heeft één dochter Amber. Ze woont in de Europastraat 16. Nele werkt al 19 jaar bij Sleeplife in Sint-Michiels-Brugge, waar ze instaat voor de boekhouding en administratie. In haar vrije tijd vertroetelt ze haar katten, werkt ze in de tuin én speelt ze op de doedelzak.

In haar jeugdjaren leerde Nele notenleer en speelde ze ook twee jaar klarinet, maar daar bleef het bij. Ze ging wel eens supporteren voor nonkel Luc ‘Basiel’ Vermeersch, die muzikant is bij de koninklijke harmonie Kunst Veredelt. Maar zelf overwoog ze nooit om ook te spelen. Tot ze tijdens een kerstconcert van André Rieu doedelzakspelers aan het werk zag. Het begon bij Nele te kriebelen om ook zo’n instrument aan te leren, maar je kan niet van vandaag op morgen op een doedelzak bespelen. Nele begon zich te informeren over het instrument en alles wat erbij komt kijken.

Memorial Pipe Band

In 2011 begon Nele aan haar avontuur op de doedelzak. Ze nam contact op met de Flanders Memorial Pipe Band uit Zonnebeke. Twee jaar lang bleef ze oefenen op een chanter (soort fluit) om de juiste tunes aan te leren. In 2013 kwam hét grote moment en mocht Nele op een doedelzak spelen. Ze begon eraan vol enthousiasme, maar helaas kwam er niets uit. “Dat was een grote ontgoocheling”, bekent Nele. “Ik had zo veel geoefend, maar het lukte nog niet om de nodige noten eruit te krijgen. Dat kwam vooral omdat ik de techniek nog niet onder de knie had om voldoende te blazen en zo de druk in de bag te voorzien, die dan doorgestuurd wordt naar de chanter.”

Voor het eerst solo

Uiteindelijk kreeg ze toch de juiste techniek onder de knie. Vanaf 2016 mocht ze met de Flanders Memorial Pipe Band mee optreden. Ze beschikte weliswaar nog niet over een uniform, maar het was toch al opnieuw een stap vooruit. In maart 2017 kreeg ze haar volledige uitrusting. Ze is nu een volwaardig lid van de Flanders Memorial Pipe Band, die in totaal uit een 50-tal doedelzakspelers, drummers en medewerkers bestaat. Vorig jaar was voor Nele een onvergetelijk jaar, want de vereniging vierde het tienjarig bestaan. Ze mocht meespelen op officiële gelegenheden en dat maakte haar heel gelukkig. Ze had het immers niet gemakkelijk om in die voorbije jaren vol te houden.

Samen met de Flanders Memorial Pipe Band neemt Nele regelmatig aan de een of andere activiteit deel. “Spelen onder de Menenpoort in Ieper zorgt toch voor een andere sfeer dan optreden tijdens bijvoorbeeld een carnavalstoet, waar het publiek met minder waardering naar je luistert. Ook spelen op de oorlogskerkhoven doet mij altijd een beetje naar adem happen, want die oorlogsherdenkingen blijven een mens raken”, bekent ze. Nele blijft maar oefenen, zowel thuis als bij de vereniging. Ze speelt niet altijd op haar doedelzak, maar leert vooral op de chanter nieuwe tunes aan.

“De zenuwen zullen gespannen zijn, want het is mijn eerste solistisch optreden”

Op zaterdagavond 21 april staat Nele op het podium tijdens de opvoering van Oorlog en Vrede in de Evenementenhal. Nele zal o.a. Amazing Grace opvoeren, bijgestaan door het koor Die Boose uit Izegem. “Dat wordt iets speciaals”, bekent ze. “Dit wordt mijn eerste solo-optreden. Mijn zenuwen zullen serieus gespannen zijn, maar toch zal ik mijn uiterste best doen. Speel je Amazing Grace, dan is het ook altijd heel stil in de zaal of waar je ook speelt. Het zal dus moeten goéd zijn”, benadrukt ze.

“Als doedelzakspeler kunnen we geen pupiter met een partituur erop voor ons zetten. Dat is niet mogelijk. Al de muziek zit in ons hoofd. We kunnen inderdaad onze muziek helemaal niet meenemen.” Staat Nele wel eens stil bij de gruwelijke oorlogsjaren uit het verleden ? “Natuurlijk”, besluit ze. “Met het gezin gaan we wel eens kijken naar musea in de regio, waar de oorlogsjaren aan bod komen. We mogen niet vergeten in welke erbarmelijke omstandigheden onze voorouders hebben geleefd. Spelen we op Tyne Cot Cemetery of aan de Menenpoort in Ieper, dan staan er mensen te wenen wanneer we spelen op onze doedelzak. Die periode zorgt nog altijd voor emoties bij de mensen.” (Patrick D.)

Zaterdag 21 april om 20 uur : Oorlog en Vrede. Info en tickets : 10 euro, 5 euro (kinderen jonger dan 12 jaar) – tickets@kunst-veredelt.be – 0478 45 57 57 (Judith Leterme).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier