Nancy Maselis uit Hooglede maakt trofee voor winnaar BK veldrijden Wout Van Aert

Nancy Maselis bij een paar van haar eigen kunstwerken. © Foto JT
Redactie KW

Nancy Maselis beleefde zondag een dag om nooit meer te vergeten. Ze ontwierp namelijk de trofee voor de winnaar van het BK veldrijden. Die mocht ze op het podium persoonlijk overhandigen aan Wout Van Aert, inclusief drie kussen.

Nancy Maselis (50) werkt als turnleerkracht in de Zonnebloem in Hooglede en in de Vrije Basisschool in Gits. Al meer dan 10 jaar is ze in haar vrije tijd creatief bezig met het ontwerpen van allerhande decoratieve gadgets.

“Alles wat hier in huis staat of hangt, heb ik zelf ontworpen”, opent Nancy trots. “Ik doe al zeven jaar mee aan ‘Buren bij kunstenaars’ en zo is de bal aan het rollen gegaan. Een aantal jaren geleden kwam Rik Debaussaert, de organisator van het BK, langs met zijn vrouw. Hij was onder de indruk van mijn werkstukken en vroeg me of ik een trofee wilde maken voor het BK veldrijden van 2012. Toen won Sven Nys hier in onze gemeente. In 2014 maakte ik de trofee voor het BK tijdrijden en dit was nu dus mijn derde opdracht.”

Nancy koos voor een beeld van een veldrijder met de fiets op de schouder. “Dit was noodzakelijk voor de herkenbaarheid. Iedereen associeert een wielrenner met de fiets op de schouder onmiddellijk met het veldrijden. Het was een heuse klus om het beeld te maken, in totaal ben ik daar toch een aantal weken mee zoet geweest.”

Monnikenwerk

“Alles werd volledig met de hand gemaakt. Ik startte met een ijzeren geraamte dat dan bekleed wordt met structuurpasta. Het is echt monnikenwerk want alles gebeurt stukje voor stukje. Er komt ook veel meetwerk aan te pas, als leerkracht turnen kreeg ik vroeger anatomie en daarom vind ik het belangrijk dat de verhoudingen kloppen.”

“Fijn om te weten dat de trofee bij de wereldkampioen is terecht gekomen”

Het eindresultaat mag er zeker wezen en Nancy was dan ook heel trots op het uiteindelijke resultaat. “Eerlijk gezegd deed het zelfs een klein beetje pijn om de trofee te moeten afgeven. Hij stond hier weken op de kast en je hebt daar zo veel tijd in gestoken. Maar ik ben wel vereerd dat ik hem aan Wout Van Aert heb mogen schenken. Het is fijn om te weten dat de trofee bij de wereldkampioen is terecht gekomen.”

Nancy en haar man Peter trokken zelf het hele weekend naar Oostende om de cross van nabij te volgen.

Kussen met Van Aert

“Het was heel leuk om mee te maken,” vult Nancy aan. “Het parcours was heel mooi opgemaakt, wij stonden aan de afdaling van de Sadefbrug. Na de officiële podiumceremonie was het mijn beurt om het podium te betreden. Ik geef toe dat ik best wel wat gezonde stress had. Je komt dan ook niet elke dag in contact met een wereldkampioen.”

“Ik had zelfs een kort gesprekje met Van Aert. Ik zei hem dat ik dit beeld heb ontworpen voor de winnaar. Hij was vrij dankbaar en toen ik hem vroeg of ik hem mocht kussen, antwoordde hij ‘tuurlijk’. Het is wel spijtig dat de live-uitzending net was afgesloten waardoor het niet op televisie kwam.”

Ook Peter was trots op zijn ‘madame’: “Het doet toch wel iets om je vrouw daar op het podium te zien staan. Ze heeft dat heel goed gedaan. Verder vind ik het ook heel mooi van de organisatie dat ze mensen uit de eigen streek de kans geven en de trofee niet laten maken door een professionele kunstenaar.”

Voor Nancy is het alvast een belevenis die ze zich nog vele jaren zal herinneren: “Het was uniek om erbij te zijn en ik kreeg ook heel veel positieve reacties. Ook de kinderen op school waren ermee bezig en het is wel eens plezant om de foto van Van Aert met de trofee in de verschillende dagbladen te zien”, besluit Nancy.

(John Taillieu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier