Na Mons gaat ook in Oostende een kunstwerk onderuit

Redactie KW

Recent nog moest ‘The Passenger’ van Arne Quinze in cultuurhoofdstad Bergen inderhaast worden afgebroken, en nu is ook in Oostende een kunstwerk tegen de vlakte gegaan.

Onlangs is een indrukwekkend kunstwerk van De Zee gekanteld in het Oostendse Mu.ZEE. Het gaat om ‘Naglfar’ of ‘Die Argonauten’ van Anselm Kiefer. Dat begaf het plots zonder aanwijsbare reden.

Het imposante kunstwerk van de Duitse internationaal gewaardeerde kunstenaar Anselm bezweek onder haar eigen gewicht. De installatie bestaat uit een opeenstapeling van reuzenboeken, in lood uitgevoerd. Die boeken begonnen opeens uit elkaar te schuiven en beschadigden zo het frêle scheepje bovenop de stapel. Dat vaartuig stelt de maquette van een oorlogsboot voor, zwalpend te midden een golvende zee van tanden en klauwen.

Hoewel het kunstwerk het begaf tijdens het drukke weekendbezoek, vielen er geen gewonden. De vleugel waar het kunstwerk stond opgesteld, werd een paar uur afgesloten om de ‘brokken’ af te voeren. Volgens de restauratieafdeling van Mu.ZEE is alleen het zwaar toegetakelde scheepje aan restauratie toe. Eens dat geklaard, kan het kunstwerk weer op dezelfde plaats opgebouwd worden. ‘Naglfar’ is een bruikleen van het Gentse S.M.A.K. en werd ooit nog door wijlen Jan Hoet zelf aangekocht. Ondertussen bezochten ruim 100.000 bezoekers De Zee.

(ML)