Na Damse Vaart verliest nu ook Heilig Bloedprocessie zijn herder en schapen

Redactie KW

De beslissing van de provincie om geen schapen meer in te zetten om de oevers van de Damse Vaart te begrazen, heeft ongewild ook gevolgen voor de Heilig Bloedprocessie. De herder, die na het verliezen van zijn contract zijn kudde van de hand moest doen, liep immers ook mee met tijdens ‘Brugges Mooiste’.

De provincie West-Vlaanderen besliste enkele weken geleden om de oevers van de Damse Vaart niet meer te laten begrazen door schapen. Machinaal maaien zou efficiënter, goedkoper en verantwoordelijker zijn. Het aflopende contract met de Maldegemse herder Sam Duysan werd dan ook niet verlengd. “Met veel pijn in het hart was ik daardoor genoodzaakt om mijn kudde te verkopen”, zegt Sam Duysan. “Nu heb ik nog één ram, that’s it.”

Immaterieel erfgoed

Door het stopzetten van het contract zadelt de provincie de Heilig Bloedprocessie – immaterieel erfgoed volgens Unesco – ongewild met een probleem op. Sam Duysan en zijn schapen liepen immers ook al acht jaar mee op Hemelvaartsdag, iets wat nu dus niet meer mogelijk is. “Die opdracht heb ik altijd met heel veel plezier gedaan: met je kudde door zo’n prachtige stad lopen… Al moest je er wel met je gedachten bij blijven. Een kudde van goed 80 schapen over de kasseien loodsen, is niet evident.”

Beloofde land

De organisatie van de Heilig Bloedprocessie is nu dringend op zoek naar een opvolger. “In de processie lopen er twee herders en kuddes: in de groep Abraham en in de groep Adeste”, zegt coördinator Benoit Kervyn. “Een herder uit Heuvelland zorgt voor de schapen van de laatstgenoemde groep, Sam en zijn schapen liepen mee in de Abraham-scène, die het verhaal van de tocht van Abraham naar het Beloofde Land uitbeeldt. Voor die laatste zoeken we nu dringend een professionele opvolger, een herder die zijn schapen veilig over de kasseien en tussen het volk kan leiden.”

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier