Museumweekend in Zonnebeke staat in het teken van ‘De Groote Oorlog’

Deze mannen stappen in een '14-'18 duikerspak het water in. © Foto ZB
Redactie KW

Het MMP1917 organiseert zaterdag en zondag zijn jaarlijkse museumweekend in Zonnebeke.

Thema dit jaar is ‘Bouwen aan het Front’. Hoewel er in Vlaanderen in 1916 minder strijd geleverd werd, bewoog er toch heel veel in de streek van Zonnebeke. De Duitsers bouwden immers een enorm verdedigingsnetwerk uit.

Het hele weekend worden tal van diverse activiteiten georganiseerd. Zowel op zaterdag als zondag tonen naar jaarlijkse gewoonte een paar honderd historische figuranten in authentieke kledij hoe het er 100 jaar geleden aan toe ging. Nieuw dit jaar zijn demonstraties met smalsporen, een pontonbrug van de Belgische genie over de vijver en een archeologisch experiment waarbij een Duitse bunker zal nagebouwd worden met technieken en materialen uit WOI, een airshowmet modelbouwvliegtuigjes uit de Eerste Wereldoorlog en duikdemonstratiesin een doorzichtige container met originele duikpakken uit de Eerste Wereldoorlog (de duiker wandelt ook door de kasteelvijver).

Op het kasteeldomein kan je het ganse weekend kennismaken met verschillende typische voertuigen uit de Eerste Wereldoorlog zoals een Minerva pantserwagen en een artilleriegespan. Verder nog zijn er op zaterdag workshops en de inwandeling van de Pionierswandelroute. Muziektheater ‘Elegy, a cry from the dark side’ van Peter Lefevere, onder muzikale begeleiding van St. George kwintet, brengt om 19.30 uur een optreden in de feesttent.

Zondag staat in het teken van rituelen. Om 10 uur is er in het kasteeldomein een veldmis. Waarbij het lied ‘I had een kameraad’ in verschillende talen live gezongen zal worden door een koor van Belgen, Duitsers, Fransen en Britten, gevolgd door de last post. Na de zegening krijgen de aanwezigen koffie met een hartversterkertje. Nog op zondag wordt de pioniersfietsroute vanuit Zandvoordeplaats ingefietst.

In de Onze Lieve Vrouwkerk loopt de tentoonstelling ‘FRONT ’14/18’. Deze tentoonstelling van het LWL Museum Westfalen en het LWL Industrial Museum Henrichshütte Hattingen brengt 80 Duitse oorlogsfoto’s in 3D. In villa Zonnedaele loopt de tijdelijke tentoonstelling ‘Bouwen aan het Front’, waarbij gefocust wordt op het Duitse verhaal van de opbouw van het Duitse verdedigingsnetwerk tijdens de stille periode van 1916. Het weekend wordt maandag afgesloten met de herdenking van ANZAC ‘s morgens vroeg om 6 uur met de traditionele Dawn Service op Buttes New British Cemetery in Polygon Wood (het Polygoonbos). (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier