‘Moustachetasse’ inspireert filmende overgrootmoeder uit Oostende

Van idee over scenario tot digitale montage: net als de andere deelnemers deed Anita alles zelf. Op de foto zien we een still in de film waar haar grootvader poseert op de Pakketbotenkade. © ML
Redactie KW

In het artistieke en digitale atelier van ‘Baken Stadslabo’ in Oostende trokken 8 deelnemers 10 weken lang met de camera door de stad op zoek naar eigen portretten. Een overgrootmoeder vond alvast inspiratie bij haar eigen grootvader.

Anita Van den Bergh, kersvers overgrootmoeder en 83 jaar, inspireerde zich op de ‘moustachetasse’, een drinkbeker waarbij de snor door een horizontaal tussenschotje even onder de rand van de kop veilig is voor de vloeistof in de beker, van haar grootvader Louis Decoster, ooit douanebeambte bij de mailbootdienst Oostende-Dover. Anita: “Ik heb die stenen drinkbeker als familiesouvenir altijd bewaard en op aanraden van onze coach, filmmaker Dany Deprez, heb ik dit antieke stuk als aanzet genomen voor mijn filmpje over Oostende. Niet alleen de historie van de snor maar ook het memorabele verleden van de overzetdienst naar Engeland en de eigen familiegeschiedenis heb ik zo kunnen verwerken. Zo komen ook mijn vader en mijn neef, de kunstschilder Etienne Elias, allebei als figurant, zij het dan over de dood heen, in mijn prent voor.”

(ML – foto ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier