Morgner exposeert samen met kunstkring 20-10 in Langemark

De verschillende exposanten. © pco
Redactie KW

Op 16 augustus 1917 sneuvelde ter hoogte van de Schreiboom in Langemark de Duitse expressionist Wilhelm Morgner.

Wilhelm Morgner was het zoveelste talent van een generatie jongeren dat verkwist werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij ligt begraven op de Duitse militaire begraafplaats in Langemark. Het werk van de schilder wordt tentoongesteld in het Kasteel samen met dat van lokale kunstenaars Martine Vyvet, Geertrui Segaert, Ludwig Leupe, Serge Braem, Carolien Dewilde, Leen Verlet, Hendrik Cherchye, Herman Van Brussel , Kurt Talloen, Regine Claerhout, Eric Verbrugge, Johny Pauwels, Annie Verlet en wijlen Gilbert Degryse.

Deze laatste was secretaris van de kunstkring 20-10. Schepen Marleen Soete bracht een warme hulde aan de man. Gilbert Degryse stierf op 5 maart. Het kunstwerk dat hij begonnen was toen het noodlot toesloeg, werd afgewerkt door Serge Braem, Marijke Goossens, Ludwig Leupe en Trees Le Roy. Zijn werk ‘Mann und Frau setzen Bohnenstangen’ staat beneden in de onthaalruimte van het Kasteel. Hij liet zich daarvoor inspireren door Morgner’s werk. Toepasselijk voor het werk van Gilbert Degryse was dat hij recyclagematerialen gebruikte voor de ontwikkeling van zijn concept.

De werken van Morgner en die van de kunstkring 20-10 werden bewust verenigd tentoongesteld als één geheel. “Kunst kent geen vijanden en overstijgt alle grenzen”, zei schepen Marleen Soete. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 15 september in het Kasteel in Langemark.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier