MOOOV Brugge biedt meer dan 70 films en mikt op ruim 8.000 bezoekers

Redactie KW

Woensdag 19 april. Die avond gaat in het Concertgebouw in Brugge de lustrumeditie van het MOOOV Filmfestival van start dat dit jaar focust op schrijvers en dichters.

Meer dan 70 films uitgesmeerd over ruim 130 vertoningen, een pop-upcafé in De Makersrepubliek met bijzondere talkshows, een nieuwe score bij een cultfilm en nog zoveel zou meer dan 8.000 cinefielen moeten kunnen bekoren.

In november 2015 kwam er met Benny Haesebrouck een jonge Bruggeling – slechts 31 lentes – aan het hoofd van MOOOV Brugge te staan, het (film)festival dat loopt in acht Vlaamse steden en gemeenten en de erfenis blijft uitdragen van Cinema Novo. “Ook wij zetten de focus op de wereldcinema en hebben hierdoor een links profiel”, zegt festivalcoördinator Benny Haesebrouck. “Toch zijn we wellicht een stuk minder militant. Dat valt hopelijk af te leiden uit de grote openheid die we met MOOOV Brugge op zoveel mogelijk manieren proberen uit te dragen. Dit verklaart de samenwerking met een rist plaatselijke culturele partners.”

Publiekswerking

Na het festival gaat ook ‘De bende van MOOOV’ van start. “Beschouw het als een Operatie Verjonging, die we zowel in onze publieksopbouw als bij onze zowat zeventig vrijwilligers op gang willen brengen. Zo komt er een maandelijkse nieuwsbrief exclusief voor onze vrijwilligers. Om de drie maanden gaan we ook een uitstap of een barbecue op het getouw zetten, waar ook het publiek aan zal kunnen participeren.”

Seppe Vanhaecke, een 23-jarige Bruggeling die vandaag in Gent woont en een master in Geschiedenis behaalde, gaat zich intensief met de publiekswerking bezig gaan houden. “Sinds ik hier in dienst ben, heb ik al een flink aantal organisaties benaderd. We reiken hun de hand en willen hen intensiever bij ons festival betrekken”, aldus Vanhaecke.

‘Stay awake’-films

Na vier edities heeft het publiek de weg naar MOOOV Brugge gevonden. Vorig jaar klokte het filmfestival af op achtduizend bezoekers. Volgens Haesebrouck zouden ze daar nu vlot over moeten gaan. “Het leeuwendeel van ons publiek komt uit de regio Brugge, maar we zijn blij dat we ook zo’n 15 à 20 procent bezoekers van Nederland alsmede Oost-Vlaanderen en Brussel aantrekken”, klinkt het.

Naast ruim 70 films, geprospecteerd én geselecteerd door een zevenkoppige programmeringsequipe, vraagt Haesebrouck bijzondere aandacht door de ‘Stay awake’-films in Snuffel Backpacker Hostel, ‘Cult!Live’ waarbij The Black Heart Rebellion live een soundtrack zal spelen bij een Iraanse vampierenfilm (!) en de allereerste burgerjury. “Daar zal ook een delegatie van het Rode Kruisopvangcentrum voor asielzoekers in de Vlamingstraat deel van uitmaken. Daar zijn we best fier op”, besluit Haesebrouck.

(svv – foto svv)

MOOOV Brugge loopt van woensdag 19 april tot en met donderdag 27 april in de vier zalen van Cinema Lumière (Sint-Jakobsstraat 36), alsook de Israëlische openingsfilm ‘Bar Bahr (In Between)’ die in een uitverkocht Concertgebouw te zien zal zijn. Tickets kosten 8,50 euro, maar er zijn tal van kortingsformules.

Voor het meest volledige overzicht van het festivalaanbod van MOOOV Brugge verwijzen we naar www.mooov.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier