Moonbox #1 geïnstalleerd in Kortrijks Begijnhofpark

De indrukwekkende installatie werd donderdag officieel voorgesteld. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Donderdag onthulde vzw Centrum Jongeren- en Gezinsbegeleiding (CJGB) een artistieke installatie aan de ingang van het Bezoekerscentrum Museum 1302 in Kortrijk.

Het kunstwerk kwam tot stand na een traject met gezinnen en jongeren in begeleiding. Voor het artistieke concept en de coördinatie stond de participatieve kunstenorganisatie De Figuranten uit Menen in. Vzw Bolwerk uit Kortrijk ontwierp de installatie. “Als we moeten uitwijken naar een nieuwe planeet, wat vind jij dan belangrijk om mee te nemen?.” Dat was de centrale vraag waarmee de begeleiders van CJGB naar hun gezinnen en jongeren trokken. De boeiende en soms emotionele gesprekken werden door De Figuranten, Bolwerk en kunstenaar Koen Moerman getransformeerd tot een installatie.

Krachtig beeld

Met de installatie wil CJGB de organisatie en haar cliënten op een positieve manier in de kijker zetten. Net als bij de begeleiding ligt de focus vooral op de kracht, de moed en de creativiteit van de mensen en niet op hun problemen.

Moonbox #1 geïnstalleerd in Kortrijks Begijnhofpark
© JVGK

De installatie Moonbox #1 symboliseert die visie door levensverhalen, dromen en utopische denkbeelden te vatten in een krachtig beeld, ondersteund door audio-opnames. CJGB organiseert enerzijds contextbegeleiding voor gezinnen en voor jongeren, anderzijds werkt de organisatie op een constructieve manier met jongeren die feiten hebben gepleegd.

Het project werd mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de provincie West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier