Monument Roland Garros ingehuldigd

Paul Van Hee van de Roede, beeldhouwer Kornul, medesponsor en gemeenteraadslid Patrick Claerhout. © LOO
Redactie KW

Donderdagavond is met de inhuldiging van een monument het startsein gegeven voor een vierdaags herdenkingsfeest rond Roland Garros, de Franse oorlogsheld die precies 100 jaar geleden een noodlanding maakte op Hoog Wallegem in Hulste.

Op 16, 17, 18 en 19 april herdenkt het landelijke Hulste de 100ste verjaardag van de noodlanding van gevechtspiloot Roland Garros. Dit gaat gepaard met lezingen, een tentoonstelling, re-enactment, taptoe, een wandeling, muziek en een beachtennistornooi. Vandaag werden de feesten afgetrapt met de inhuldiging van een monument ter ere van Garros op het plein voor cultureel centrum De Rijstpekker. Het monument is een 100 kilogram zwaar kunstwerk in roestvrij staal op een zuil uit cortenstaal van 4 meter hoog. Het beeld, met een spanwijdte van 1,60 meter, is van de hand van beeldhouwer Geert ‘Kornul’ Corneillie uit Beveren-Roeselare. Het beeld stelt de versmelting voor van de piloot met zijn vliegtuig. “Het was een uitdaging waarin ik al mijn creativiteit en gevoelens heb vereenzelvigd met het thema: mijn interesse van jongs af aan in de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de gedrevenheid van de eerste gevechtspiloten”, aldus Geert.

Neef geeft lezing

Tezelfdertijd werd ook een tentoonstelling rond Garros geopend, een organisatie van de heemkundige kring De Roede van Harelbeke. De tentoonstelling schetst het leven van Roland Garros en toont aspecten van de Eerste Wereldoorlog in Hulste. Centraal staat de replica van het vliegtuig Maurane-Saulnier met originele motor waarmee Roland Garros de noodlanding maakte. Vrijdag is er om 19.30 uur een historische lezing over het avontuurlijke leven van Roland Garros, door Fhilip Vannieuwenhuyze van De Roede van Harelbeke en auteur van het boek ‘In Den Anderen Oorloge’ over WO I in Harelbeke, Bavikhove en Hulste. Op zaterdag om 15 uur geeft Jean-Pierre Lefèvre-Garros, de neef van Roland Garros, een lezing over Roland Garros als piloot en de eerste jachtvliegtuigen in het bovenzaaltje van de bibliotheek.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier