‘Monique van de bib’ gaat op 1 augustus met pensioen in Rollegem-Kapelle

Monique Vanhee gaat op rust: "Ik zal de mensen wel missen." © Foto JS
Redactie KW

Op 1 augustus trekt Monique Vanhee de deur van de bibliotheek definitief achter zich dicht. Monique werd geboren op 1 juli 1953 en is getrouwd met Marc Louage. Het paar, dat een zoon Wago heeft, woont in Oekene.

“In mijn bijna 36-jarige loopbaan in het openbaar bibliotheekwerk zag ik het bibliotheeklandschap zeer sterk evolueren, voornamelijk ten gevolge van de vigerende wetgeving en de tijdsgeest.”

In Groot-Ledegem had elke deelgemeente zijn bibliotheek, die gerund werd door vrijwilligers. De bibliotheek in Rollegem-Kapelle was gevestigd in het toenmalig kloosterpand.

Het decreet van 1978 verplichtte elke Vlaamse gemeente om in een openbare bibliotheek te voorzien. Er waren strenge regels en normen om erkend te worden. Zo lag bijvoorbeeld de afstand tussen de bibliotheekrekken vast, de hoogte van de onderste en bovenste legplank, het percentage Nederlandstalige en anderstalige literatuur enzovoort.

Tal van opleidingen

De drie bibliotheken in Groot-Ledegem bleven bestaan tot eind 2002. Dan werden de vrijwilligers vervangen door professionele krachten.

“Na de lagere school in de al lang opgedoekte Wezeschool, nu cultureel centrum De Schaduw, in Ardooie volgde ik de moderne humaniora, economische afdeling, in dezelfde gemeente. Vervolgens volgde ik een regentaatsopleiding met de keuzevakken Nederlands, geschiedenis en godsdienst. In 1983 nam ik weer plaats op de schoolbanken voor een tweejarige secretariaatsopleiding A1. Kennis van bibliotheekwetenschappen deed ik op met de opleiding van de ‘akte van bekwaamheid’, nu ‘initiatie in de bibliotheekwetenschappen’, later gevolgd door een driejarige opleiding in de bibliotheekschool van Gent.”

Na een periode van werkzaamheid in het onderwijs en een korte periode als arbeidsbemiddelaar in de VDAB van Brugge, startte Monique in de openbare bibliotheek van Ardooie, in november 1982 eerst met 10 uur per week en vanaf juli 1990 met een halftijdse job.

Klein en beperkt

“In november 1993 stapte ik over naar de bibliotheek van Ledegem met een halftijdse job. Het werk was toen veel eenvoudiger dan nu het geval is. De bibliotheken waren klein en beperkt uitgerust. De catalogus was nog in de vorm van een fichebak, hetgeen intensief werk was om de fiches te typen met een typmachine. De opzoekmogelijkheden waren ook beperkt. Na een drietal jaar werd overgeschakeld tot automatisering van de hoofdbibliotheek in Rollegem-Kapelle.”

“Door de kleinschaligheid van de bibliotheek kennen we al onze leden”

De ondersteuning door de provincie leidde eerst tot een gezamenlijke catalogus (de provinciale centrale catalogus) en later tot Winob (Westvlaams informatienetwerk van openbare bibliotheken). De gemeente Ledegem stapte telkens mee in dit proces.

Afwisselende job

“Bibliotheekwerk is een boeiende job. Mijn taak was erg afwisselend. Tijdens het baliewerk kwam ik met veel mensen en kinderen in contact. Ik zal hen wel missen. Verder werkte ik nog mee aan dossiers voor het schepencollege en de gemeenteraad, secretariaatswerk, verslagen van de vergaderingen van de beheerraad, het kopiëren van krantenartikelen over Ledegem en het toekennen van trefwoorden, organiseren en meewerken aan uitbreidingsactiviteiten.”

“Het beheren van de administratie in verband met achterstallige leners behoorde eveneens tot mijn taak. Door het organiseren van jeugdauteurslezingen zag ik een hele schare auteurs en illustratoren voor het voetlicht treden, waarbij sommigen een blijvende indruk achterlieten.”

Momenteel is er nog geen doe-het-zelfuitleenbalie in de bibliotheek, waardoor meer contact met de bezoekers gegarandeerd blijft. Door de kleinschaligheid van de bibliotheek kennen we al onze leden en zijn ze geen nummer.”

“Het kan best wel druk zijn aan de balie als er talrijke bezoekers komen, die ook nog veel vragen stellen.

“Geniet maar van uw pensioen, zeggen de mensen mij. Dat zal ik doen met de vele hobby’s en interesses die ik heb: tuinieren, wandelen, fietsen, yoga, oosterse filosofie, spiritualiteit, poëzie, natuur, een stad of streek bezoeken, het verenigingsleven,… Ik zal alvast geen tijd hebben om me te vervelen.”

(LDE – foto JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier