Marc Denys
Marc Denys
Gepassioneerd mollenvanger uit Handzame
Opinie

04/04/17 om 20:22 - Bijgewerkt op 05/04/17 om 15:52

Molwatcher Marc Denys in gesprek met Eline, de Mol 2017

Het vijfde seizoen bracht uitzonderlijk elf kandidaten aan de start en uiteindelijk bleek politie-inspecteur Eline Michiels de Mol te zijn. In deze laatste blog ga ik dieper in op haar mollenacties en enkele verborgen hints!

Aflevering 1 (Exit: Jessica)

1: De Rode Knop - Eline zal zéker afdrukken, zo klinkt het toch héél vastberaden in gesprek met Davey vooraf. Eenmaal de minuut begint te lopen laat Eline zich echter aftroeven door Robin, Marzena, Jolien, Sam en... Davey. De uiteindelijke winnaar zet eveneens vraagtekens bij de zin 'Ik wil je er even op wijzen dat er ook een Mol is' en trekt zijn conclusies.

2: De Mandela Run - Annelies vormt een duo met Eline om zes quizvraagjes na elkaar correct te beantwoorden om vervolgens mee te lopen met Robin en Bertrand. Eline wil de groep doen geloven dat ze niet de intelligentste is en slaagt al onmiddellijk in haar opzet door de Oostkantons in West-Vlaanderen te situeren. Lerares Annelies is haar op die manier direct op het spoor en zal zich in haar vastbijten om (Mol) Eline nooit meer los te laten.

3: De Grote sprong - Durver Jolien en niet-durver Eline zijn al van bij de start twee handen op één buik. Ze vormen voor deze opdracht een duo en beantwoorden de vraag verkeerd (Was Annelies Miss Moto of Miss Bikini '79?) met als resultaat een verschrikte Eline die van het gebouw valt. Ze slaagt niet in haar opzet want uiteindelijk zal iedereen toch nog de moed vinden om de sprong te wagen.

Molwatcher Marc Denys in gesprek met Eline, de Mol 2017

Aflevering 2 (Exit: Jolien en Bouba)

1: Busje met Hans - The Swallow of Londen. In een groepje met Marzena en Davey weet Eline natuurlijk het antwoord, maar ze verspilt enorm veel tijd tijdens het 'zoeken'. Als Davey het juiste antwoord tenslotte zelf vindt, beweert Eline daarna stellig dat zij zelf voor de oplossing zorgde en Marzena verdedigde haar daarbij.

2: Robin In de Kooi - Eline heeft hier niet aan deelgenomen.

3: Shosholoza - Annelies weet dat Eline "een goeie stem heeft" en zo belandt ze in het gospelkoortje. Eline zorgt ervoor dat ze niets verdient en misloopt zo 500 euro.

Aflevering 3 (Exit: Marzena)

1: Raadsels met luchtkussen - Eerst vindt ze geen oplossing voor de droedel (kwartel) en daarna slaagt ze er wel bliksemsnel in een pinguïn te boetseren. Enkel de makers weten dat Eline dagenlang heeft geoefend om de boetseerkunsten perfect onder de knie te krijgen. Hans krijgt hiermee veel te weinig tijd om zijn pinguïn deftig vorm te geven en tot overmaat van ramp ziet Robin er vervolgens een... mol in.

2: Museumproef - De groep is op stap en vliegt er stevig in (lees: alcohol). Eline trakteert Bertrand op een casanova (zie haar liedjeslijst onderaan deze blog), vervolgens vormt ze een duo met hem en in het museum laat ze als enige het alarm afgaan. Bertrand krijgt de schuld, maar hij laat het niet aan zijn hart komen, sowieso zullen anderen hem nog verdachter vinden hierdoor, wat voor hem (en voor Eline) mooi meegenomen is.

3: Rood of groen scherm - Annelies en Davey wagen de gok en beantwoorden alle vragen met Eline als Mol in het achterhoofd. Ze slagen in hun opzet, want het is uiteindelijk Bertrand die het rode scherm te zien krijgt. Hij zwijgt echter als vermoord, met als resultaat dat de kandidaat die het voorlaatste rode scherm heeft, het spel dient te verlaten. Marzena ging volledig voor Robin en delft op die manier het onderspit, tot spijt van een huilende Eline die haar maatje kwijt is.

Molwatcher Marc Denys in gesprek met Eline, de Mol 2017

Aflevering 4 (Exit: Bertrand)

1: Garden Route (rode lantaarn) - Eline en Annelies geven heel snel op. Niet alleen gaat er zo twee keer 500 euro uit de pot, ook rode lantaarn Hans verliest hierdoor veel kostbare tijd.

2: Scrabble - Annelies en Robin stellen zich kandidaat, maar bakken er heel weinig van. Eline 'helpt' dan maar een handje door het tweetal extra verdacht te maken en door de andere kandidaten toe te laten overbodige eieren/letters op de grond kapot te laten gooien, wat het extra moeilijk maakt woordjes te vormen.

3: Het Gouden Ei - Uiteindelijk vindt Hans het Gouden Ei, maar hij dient het af te leggen tegen de groep.

Aflevering 5 (Exit: Hans)

1: Electrische schokken en 8 GPS-systemen - Eline laat zich, samen met Annelies, Sam en Robin, enkele keren vrijwillig elektrocuteren door logisch klinkende antwoorden te geven, die toch fout blijken te zijn. Ondanks het gebrek aan informatie slagen Davey en Hans erin de bestemming te bereiken. Eline kan haar ogen en oren niet geloven, maar juicht noodgedwongen mee.

2: Mijnenveld en de stofbom - Eline weet natuurlijk alle antwoorden, maar ze houdt zich op de vlakte. Het is Annelies die alle aandacht naar zich toetrekt door verwarring te zaaien rond Manet en Monet. Het belangrijkste voor Eline is dat er geen 3.000 euro wordt verdiend! Die stevige stofbom die tot ontploffing wordt gebracht zal ze later wel eens uitleggen aan haar broer...

3: The Hunger Games (paintball) - Eline ontbindt al haar duivels en zet alles op alles - het geld kan haar gestolen worden - om de vrijstelling in de wacht te slepen. Meester-tacticus Davey is haar echter de baas en verzekert zich op grandioze wijze een plaatsje voor de volgende aflevering. Gelukkig vindt Eline een bondgenoot in een blunderende Hans die er op zijn eentje voor verantwoordelijk is dat er geen geld wordt verdiend, integendeel er gaat 1.000 euro uit de pot!

Aflevering 6 (Exit: Sam)

1: Duikproef - Annelies krijgt onder water een paniekaanval en verliest zo veel kostbare tijd. Het zorgt ervoor dat de volgende duikster Eline er niet zal in slagen een vooraf uitgedokterd plan tot uitvoer te brengen. Bedoeling is om bagage te doen verdwijnen, maar haar claustrofobie doet haar de das om. De opdracht voor de vijf overblijvende kandidaten slaagt over de gehele lijn, haar goed voorbereide, maar slecht uitgevoerde sabotage is mislukt.

2: Blind date met De Mol - Tijdens deze blind date neemt de Mol geld af in het donker en om extra verwarring te zaaien haalt Eline vooraf deo en parfum uit de bagage van de andere kandidaten en spuit daarmee in de kamer. Robin hoorde tijdens zijn blinde ontmoeting met de Mol een gewricht knakken en dat blijkt wel degelijk de knie van Eline geweest te zijn!

3: In de caravan - Eline slaapt niet en zorgt voor extra lawaai in de caravan. Enkel Davey weet de slaap te vatten en de proef slaagt dus niet.

Aflevering 7 (Exit: Robin)

1: Rugby op filmmuziek - Bedoeling van Eline is om de sportiefste kandidaat buitenspel te zetten bij de rugbyproef en dat lukt wonderwel. Davey voelt zich vereerd als filmmuziekkenner, maar zo missen ze wel zijn behendigheid op het veld. Bovendien mag die ruime kennis met een korreltje zout worden genomen.

2: Zoek de 10 verschillen - Eline en Davey bemachtigen de cruciale rol van waarnemer. Nadat Annelies en Robin bedragen hebben gekleefd op de verwisselde voorwerpen in het restaurant, krijgt Eline snel een briefing, zodat ze de hoogste bedragen er niet gaan uithalen. De helft van de verwisselde voorwerpen wordt trouwens niet eens opgemerkt.

3: Vier opdrachten - Eline liegt op een niet-overtuigende manier over haar opdracht (peuters niet doen huilen in een dinosauruspak), waardoor het bijna lijkt dat ze de Mol nooit kan zijn. Zoals iedereen intussen weet behalen Davey en Annelies bij deze opdracht elk twee pasvragen, Eline en Robin geen enkele, waardoor we een finale krijgen zonder de sympathieke laborant uit Holsbeek.

Eline kiest trouwens voor de leugen omdat haar eerste opdracht (inscannen QR-code) faliekant afloopt. Die QR-code vormt eigenlijk een niet mis te verstane hint voor de echte fans. Wie de code inscant komt namelijk uit op serienummer 60008 van speelgoedfabrikant Lego. Een blokjesdoos met een politiehelikopter, vergezeld van een tekst die verwijst naar een alarm dat afgaat in een museum! Daarenboven vormen de puntjes op de pagina het sterrenbeeld van Eline en als je de code op de dierenpuzzel uit de tweede aflevering er nog eens bij neemt en deze 6 vakjes naar links verplaatst en vervolgens acht naar boven dan lees je... Eline is de mol! Een beetje vergezocht misschien, maar ik geef het maar mee!

Molwatcher Marc Denys in gesprek met Eline, de Mol 2017

Molwatcher Marc Denys in gesprek met Eline, de Mol 2017

Aflevering 8 (Geen Exit en ook de Mol hield zich rustig)

Proef 1: Eline en Davey verslaan de leerkrachten wiskunde en lichamelijke opvoeding, Annelies bijt in het zand.

Proef 2: bij de safari-opdracht slagen onze drie finalisten met glans en bij proef 3 weerstaat iedereen aan de verleiding om af te drukken. Met een eindtotaal van 27.250 euro heeft de Mol al meer dan haar best gedaan, het is duidelijk genoeg geweest.

Enkele liedjes uit de lijst van Eline verdienen een woordje uitleg:

De Bestemming - Marco Borsato (aflevering 5): Davey en Hans zoeken de eindlocatie met behulp van acht navigatiesystemen en sporadische telefonische bijstand.

Lose Yourself - Eminem (aflevering 4): de jacht op het gouden ei in het doolhof vol struisvogels.

Iris - The Goo Goo Dolls (aflevering 4): Gilles stelt aan iedere kandidaat de pertinente vraag of zij of hij de Mol is. De kandidaten staan in een cirkel en Gilles vormt de iris.

Where is the Love? - The Black Eyed Peas (aflevering 4): de kandidaten proberen het adres van een café, waar hun geliefden vertoeven, te achterhalen.

Your Song - Elton John (aflevering 2): als er één liedje niet alleen Sam, maar héél véél mensen zal bijblijven dit seizoen, dan zal het zeker het prachtige Shosholoza zijn!

Eye of the Tiger - Survivor (aflevering 3): dit overbekend deuntje staat op de soundtrack van 'Night At The Museum'. De museumproef was de opdracht waar Annelies forfait moest geven wegens een black-out en Marzena op haar eentje de kastanjes uit het vuur moest halen!

Diamonds - Rihanna (aflevering 2):de diamantproef waar Jolien en Robin diamantjes naar waarde moesten schatten.

I don't want to miss a thing - Aerosmith (aflevering 7): Eline en Davey zoeken naar tien verschillen in het restaurant vol snuisterijen.

My heart will go on - Celine Dion (aflevering 6): net zoals de Canadese nachtegaal het zo mooi verwoordt heeft Eline last van een extreem hoge hartslag bij het beantwoorden van de vragen.

Dilemma - Nelly (aflevering 1 en 8): 'Wat een dilemma. Damn damn'. De rode drukknoppen die niet alleen voor Robin voor vertwijfeling zorgen.

Als u zin gekregen heeft om volgend seizoen zelf mee te doen, schrijf u dan in via de site van Vier. http://www.vier.be/demol

Ik wens u tot slot, lieve lezer, nogmaals te bedanken voor al die vriendelijke reacties via sociale media en om trouw wekelijks mijn blogs te lezen! Ik vond het echt een eer om voor jullie en KW 'De Mol' op de voet op te volgen en hopelijk tot volgend seizoen!

Mollengroetjes,

(Marc Denys - Foto's: Vier)

https://www.facebook.com/groups/Mollengroep

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!