Misnoegde kunstenaar verwijdert standbeeld van Oedelemse markt

Beeld van Rik Beuselinck dat op de markt in Oedelem staat is plots verdwenen. © MVN
Redactie KW

De Beernemse smeedkunstenaar Rik Beuselinck heeft zijn kunstwerk onverwachts verwijderd van de Oedelemse markt. “De gemeentelijke aankoopprocedure blijft maar aanslepen”, reageert Beuselinck. “Omdat ik het wachten beu was besloot ik tot deze actie over te gaan.”

Het kunstwerk “De Balans” dat sinds begin april de oorlogsbunker op de Oedelemse markt siert bleek woensdagochtend plotseling verdwenen. De Beernemse smeedkunstenaar Rik Beuselinck kwam zijn werk eigenhandig verwijderden omdat de aankoopprocedure naar zijn goesting te lang blijft aanslepen. Het gracieuze beeld van een balancerende dame kwam er naar aanleiding van de tentoonstelling van Beuselinck in het vernieuwde Schepenhuys. Omdat er zoveel lovende reacties op kwamen stelden meerdere gemeenteraadsleden voor om het werk te kopen. Cultuurschepen Gijs Degrande (N-VA) was het idee genegen en startte de aankoopprocedure op. “Ik was bijzonder verheugd want het is een levensdroom van mij om een van mijn kunstwerken permanent op de Oedelemse te zien staan”, verduidelijkt Rik Beuselinck. “Halfweg mei diende ik een offerte in en sindsdien wacht ik in grote spanning af. Maar omdat ik twee maanden later nog steeds geen uitsluitsel kreeg over de aankoop besloot ik tot actie over te gaan.”

Ludieke actie

Ik speel de bal, niet de man

Misnoegde kunstenaar verwijdert standbeeld van Oedelemse markt

Woensdag kwam Beuselinck in alle vroegte het beeld verwijderden met een vrachtwagen. Op de plaats waar het beeld stond liet hij een bordje achter met de tekst “voor al uw vragen” gevolgd door de namen en telefoonnummers van de leden van het college van burgemeester en schepenen. “De mensen bleven mij maar vragen of dat beeld nu zal aangekocht worden. Ik lag er op den duur van wakker en zondagavond was ik het wachten uiteindelijk beu. Door het beeld weg te nemen wil ik wat druk uitoefenen. Wie verantwoordelijk is voor de aanslepende procedure laat ik in het midden. Ik speel de bal, niet de man. De actie moest ook ludiek blijven want ik wil de goede relaties met de gemeente niet verzuren. Om die reden besloot ik ook niet te reageren op de vele reacties op de sociale media. Van zodra de aankoopprocedure rond is plaats ik het beeld terug.” Cultuurschepen Gijs Degrande zit verveeld met de zaak. “Ik was enorm verbaasd toen ik hoorde dat het beeld verdwenen was. Ik heb Rik om uitleg gevraagd en ik moet toegeven dat de procedure inderdaad langer aansleept dan verwacht. Maar ik wil benadrukken dat de vraagprijs voor het kunstwerk daar voor niets tussen zit. De vertraging is het gevolg van de vakantieperiode. We zijn verplicht om de wettelijke procedure te volgen en het dossier moet bijgevolg een aantal mensen passeren om uiteindelijk goedgekeurd te worden in het college. We hopen dat de goedkeuring kort na de vakantie kan.

AFr