Mirko Blondeel (8) uit Beveren met Triggerfinger op Rock Werchter

De kleine Mirko Blondeel samen met zijn drumleraar Kristof Vandooren. (Foto JCR) © (Foto JCR)
Redactie KW

Drummer Mirko Blondeel (8) uit Beveren beleeft momenteel de tijd van zijn leven. Hij speelt de hoofdrol in een StuBru-reclamespot, werd op die radiozender live geïnterviewd en mocht zijn kunnen daarna ook nog eens demonstreren. Als absoluut hoogtepunt beklimt hij volgende week donderdag samen met rockband Triggerfinger het podium van Rock Werchter.

Mirko Blondeel zit in het tweede leerjaar in Vrije Basisschool De Bever en wordt de komende weken door Studio Brusssel als piepjong talent naar voor gebracht. “Eigenlijk zijn ze via via bij onze Mirko terecht gekomen”, vertelt papa Birger. “Studio Brussel zocht een talentrijke jonge rockdrummer tussen de 7 en 10 jaar. Toen ze Kristof Vandooren van Drums & Co, waar Mirko telkens op woensdagnamiddag les volgt, vroegen naar een mogelijke kandidaat, moest die niet lang nadenken. Hij gaf onmiddellijk de naam van onze zoon door”, klinkt het niet zonder enige trots. Kristof bevestigt dat Mirko gezegend is met een buitengewone gave. “Het is een uitzonderlijk gemotiveerd drummerke. Toen hij hier als vijfjarige arriveerde, lieten we hem weten dat hij te jong was, dat hij binnen enkele jaren nog maar eens moest terugkomen. Hij mocht wel eens een lesje mee volgen. Na die sessie stonden wij perplex. Dit was waanzin. Zijn inzet en enthousiasme zijn niet normaal voor zo’n jong gastje.”

Talent

“Mijn vrouw en ik zijn fervente StuBru-luisteraars maar muziek spelen is niet echt ons ding”, grinnikt Birger. “Eigenlijk hadden wij al een tijdje door dat Mirko talent had. Toen hij pas anderhalf jaar was, stond er zo’n plastieken trommeltje in zijn speelhoek. Het viel ons op dat hij daar niet gewoon op zat te rammen maar regelmatig een verbazend mooie variatie aan ritmes uit zijn stokken schudde. Zijn eerste drum kreeg hij van de paashaas en toen hij 2,5 jaar was, kwam de Sint langs met een nog beter exemplaar. Momenteel volgt hij al drie jaar les bij Drums & Co. We hebben daar een filmpje gemaakt en doorgestuurd naar dat castingbureau.

“We zijn nog nooit op wei van Werchter geweest, dit wordt unieke ervaring”

Daarop speelde hij een medley met nummers van Michael Jackson, een jeugdidool van zijn mama. Die organisatie heeft dit dan nog eens professioneel opgenomen met passende belichting en alles wat erbij komt kijken.” Volgens Birger bleven er vier geselecteerde kandidaten over waarvan Mirko de jongste was. Hij heeft daar de drumsolo uit ‘Enter Sandman’ van Metallica gespeeld. De keuze was blijkbaar vlug gemaakt want even later kregen we het verlossende telefoontje.”

Vooruitzicht

Woensdag speelde hij live op Studio Brussel een eigen medley en daarna had hij een interview met Eva de Roo die tussen 16 en 18 uur uitzendt.

“Vrijdag worden we in Heusden-Zolder verwacht. Daar mag hij samen met Mario Goossens, de drummer van Triggerfinger, in hun repetitie-kot repeteren, om dan volgende week donderdag op Rock Werchter het podium te betreden. We weten nog niet hoe dit concreet in zijn werk zal gaan. Vanzelfsprekend vindt heel de familie dit superspannend.” Zowel Birger als zijn vrouw zijn nog nooit op de wei van Werchter geweest dus wordt dit sowieso een unieke ervaring. “Op Studio Brussel speel ik een drumsolo die ik zelf heb uitgevonden”, vertelt Mirko ongedwongen.

“Een beetje een medley van alles wat ik kan. Mijn drum staat bij ons thuis in een aparte ruimte. Ik oefen vrijwel elke dag. Ik heb hem al eens meegenomen naar school waar ik tijdens de opendeurdag in de turnzaal mijn drumtalent mocht laten horen.” De andere leerlingen zijn natuurlijk apetrots op hun bekende klasgenoot. Als hij in zijn vrije tijd niet achter zijn drum zit, staat Mirko graag op het tennisplein. Wordt zeker nog vervolgd. (KK)