Minister van Toerisme Ben Weyts denkt aan update Groeningemuseum

Redactie KW

Weyts wil met een focus op de Vlaamse meesters toeristen naar Vlaanderen lokken.


“De Vlaamse schilders zijn al honderden jaren de beste ambassadeurs geweest van Vlaanderen. Die troef wil ik ook uitspelen met een groots project dat zijn finale bereikt in 2019. Een van de centrale ‘meesters’ in het project wordt Pieter Brueghel de Oude, omdat zijn 450ste sterfdag in 2019 wordt herdacht.” Dat zei Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) dinsdag op een persconferentie in Londen.

Gastland Vlaanderen

Minister Weyts gaf toelichting bij zijn project in The National Gallery, vlak voor het schilderij “De Aanbidding van de Wijzen” dat in het Britse museum hangt. De minister verbleef twee dagen in de Britse hoofdstad om onder meer de internationale toerismebeurs WTM bij te wonen, waar Vlaanderen als gastland optreedt.

De minister verwees eerst naar het succes van de herdenkingen van de Grote Oorlog die momenteel lopen en die dit jaar 750.000 toeristen uit binnen- en buitenlnad lokken naar de frontsites in de Westhoek, terwijl oorsponkelijk op 450.000 toeristen was gemikt.

Opvolging na 2018

“Uiteraard vraagt dit succesvolle project om een waardige opvolging na 2018”, zei de minister. “Ons nieuwe project vertrekt van de schilder Brueghel naar aanleiding van zijn sterfdagherdenking in 2019. Onze schilders, van de Vlaamse Primitieven Van Eyck, Memling enzovoort via Brueghel en Rubens tot onze actuele topkunstenaars moeten we daarbij uitspelen.”

De minister ziet zijn project ‘The Origine of Pieces’ zeer breed, want naast de beeldende kunst hebben we nog meer Vlaamse meesters die buiten onze grenzen bekend zijn en toeristen kunnen lokken: de keukenmeesters bijvoorbeeld, of de wielerkampioenen die ook meesters waren en zijn in hun disciplines.

Concreet denkt Weyts aan een toeristische beleving rond Pieter Brueghel de Oude, aan een bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal, een upgrade voor het Groeningemuseum, en tegen 2019 zal ook het vernieuwde KMSKA weer open gaan. De Vlaamse Meester-projecten kunnen ook lokaal ingekleurd worden met lokale meesters, maar alles moet uitmonden in een grote finale, een grote expositie en evenementenprogrmma in het jaar 2019.

(BELGA)