Minister Sven Gatz erkent Kortrijkse webradio Quindo als gemeenschapsradio

Redactie KW

Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft Quindo als eerste webradio in Vlaanderen erkend als gemeenschapsradio. De minister kwam zaterdag bij de Kortrijkse vrijwilligers op bezoek.


Sinds de start van het medialab op 1 maart 2012 is Quindo door de Vlaamse overheid erkend als ‘andere radioomroep-organisatie’. Nu komt daar een statuut bij: ‘andere gemeenschapsradio-omroeporganisatie’, kortweg gemeenschapsradio of community medialab.

Quindo krijgt dat statuut omdat het voldoet aan de basisvoorwaarden van het mediadecreet. Zo is Quindo een non-profitorganisatie die vooral met vrijwilligers werkt, aan gemeenschapsvorming doet en primair tot doel heeft media te maken zonder commerciële belangen. Bovendien wordt minstens de helft van de zendtijd besteed aan programma’s die betrekking hebben op informatie, cultuur, educatie en burgerparticipatie.

Werkbezoek

Minister Gatz kwam op zaterdag 11 januari naar Quindo om van de vrijwilligers te horen hoe jongeren tegenwoordig radio en media maken op een innovatieve manier en daarbij aan gemeenschapsvorming doen door samen te werken met hoger onderwijs en tal van sociale organisaties, jeugd- en cultuurspelers in de stad en streek.

Educatieve radio

Quindo verschilt grondig van andere (jongeren)radio’s. Het is geen commerciële of openbare radiozender, maar een educatief medialab waarvan radio de kern vormt. Overdag wordt bij Quindo les gegeven aan studenten van Howest, buiten de schooluren is het medialab de speeltuin van meer liefst 120 vrijwilligers. Zij kunnen er het hele jaar door leren en experimenteren met alle vormen van media via allerhande infosessies, workshops en kampen.

Als kweekvijver van jong mediatalent is Quindo ook een broedplaats voor innovatieve mediatoepassingen. Er worden technologische innovaties ontworpen en nieuwe mediatoepassingen getest. Quindo is tenslotte een medialaboratorium.