Minirock in Gits wordt absolute topper

Redactie KW

Op zaterdag 11 oktober vindt in de sporthal van het Dominiek Savio instituut de elfde editie van Minirock plaats. De affiche oogt zonder meer indrukwekkend.

“Minirock Gits is een festival dat groeide vanuit de droom van een van de jongeren met een levensbedreigende spierziekte”, opent Tom Supeene. “Omwille van beperkte mobiliteit of bijzondere verzorgingsnoden is het voor veel van deze jongeren onmogelijk of zeer omslachtig om naar bestaande festivals te trekken. Daarom brachten we 11 jaar geleden voor het eerst de muziekgroepen tot bij hen.”

“Een jongere uit het Dominiek Savio Instituut had een droom”, pikt Jetske Dufoort in. “Graag had hij zelf eens een muziekfestival georganiseerd. Hij zocht in 2004 enkele medewerkers, andere jongeren met een fysieke beperking, en samen met hun begeleiders werd een werkgroep opgestart. Op 10 september 2004 ontstond hieruit het eerste Minirock festival. De sfeer zat er alvast in en het weer hadden ze mee. Dit smaakte naar meer.”

Starten met Sinrise

“Al 10 jaar werken we volgens hetzelfde principe”, vervolgt Pieter De Witte. “We starten de avond met beginnende groepjes op het podium. Op die manier willen we jongeren met muzikale talenten uit Gits en omgeving de kans geven om wat naambekendheid op te doen.”

“De deuren zwaaien op zaterdag 11 oktober open vanaf 17.30 uur en de eerste groep start om 18 uur”, concretiseert Elise Verstraete. “We zetten de line-up op een rij. De Gitse grunge groep Sinrise rockt van 18 uur tot 18.45 uur. Nu-Metal groep Bizkit Park uit het Waasland doet zijn ding van 19.15 uur tot 20.15 uur. De band Flatcat uit regio Brugge brengt van 20.45 uur tot 21.45 uur zowel punkrock als poppunk en powerhop. Rockgroep King Hiss maakte het podium onveilig van 22.15 uur tot 23.15 uur.”

Uitbollen met Master Margodt

“En vanaf 23.45 uur is het de beurt aan rockgroep De Beukers”, weet Rozemarijn Lippens. “Stichters van de groep waren Berndt Deprez (zang) en Jan Driessens (zang en gitaar). Geleidelijk werd de roep om een drummer groter en kwam Steven Sabbe bij het gezelschap. Vanaf eind 2012 ging Jeanprez dus als trio door het leven. Maar Jeanprez schuwt ook de grote podia niet en treedt ook soms op met een full-band. Bassist Glenn Milleville en leadgitarist Jille Vandromme vervoegden het trio.”

“Een eerste maal maakten zij het podium onveilig met Jeanprez Deluxe tijdens het Batjesfestival in Ledegem”, lacht Steve Debacker. “Ledegem werd gek en Jeanprez nog gekker! Stilaan groeide het idee om eens iets speciaals te doen voor alle fans. Voor keyboard kwam Gunter Callewaert erbij. De Beukers waren geboren.”

“De after party wordt muzikaal ondersteund door DJ Master of the Plaster, oftewel Gitsenaar Marnix Margodt”, rondt Koen Tytgat de line-up af. “Marnix zal heel wat ambiancenummers uit zijn boxen laten knallen.”

Praktische info

“Minorck wordt een inclusief gebeuren waarbij iedereen uit de bol gaat, dus ook onze vrienden met fysieke beperking”, geeft Nele Vandermeersch nog mee. “Het terrein en de sporthal, gelegen langs de Koolskampstraat 24 in Gits, zijn toegankelijk voor rolwagens. Er is ook een rolwagenpodium voorzien alsook ADL-assistenten. Verder zijn er ook voldoende sanitaire voorzieningen die rolstoeltoegankelijk zijn.”

“Tickets kosten 10 euro in voorverkoop of 12 euro aan de deur”, zet Lene Clement op een rij. “De voorverkoopadressen zijn ‘t Geniep (Gits), Drums & Co (Gits), St. Georges (Roeselare), Piet Hein (Roeselare), Jeugdhuis vzw Den Traveir (Ledegem). Tickets zijn ook verkrijgbaar via e-mail. Surf daarvoor naar de site van minirock-gits.be.”

(JD)