Milquet ‘onthutst’ over Waalse filmprijzen voor Vlaamse acteurs

© © VRT
Redactie KW

De Minister van Cultuur van de Franse Gemeenschap is ‘onthutst’ over de uitreiking van twee Waalse filmprijzen aan de Vlaamse acteurs Wim Willaert en Veerle Baetens.

Dat zei ze donderdag in de bevoegde parlementscommissie, waar ze werd ondervraagd over de Magritte du cinéma, de filmprijzen van Franstalig België.

Milquet verborg niet dat het haar niet lekker zat dat Willaert en Baetens respectievelijk met de prijs voor beste acteur en beste actrice aan de haal gingen op de ceremonie. “Ik ben onthutst en ik was onthutst tijdens de ceremonie”, zo bekende de minister aan de volksvertegenwoordigers. “Dit verdient een debat.”

Milquet wees erop dat de keuze voor twee Vlaamse acteurs zeker een signaal van openheid naar andere talenten is. “Maar was dit signaal van openheid noodzakelijk? Ik zou niet willen dat dit de indruk wekt dat we in onze eigen gemeenschap geen talent hebben.”

De Magritte du cinéma wordt sinds 2011 elk jaar uitgereikt aan cineasten en acteurs van de Franstalige cinema in België. Willaert en Baetens kregen de onderscheiding voor hun rol in Franstalige films, respectievelijk ‘Je suis mort mais j’ai des amis’ en ‘Un début prometteur’.

Het rumoer rondom de toekenning van de prijzen aan Vlaamse acteurs stemt Milquet tot nadenken over een eventueel samengaan van de Belgische filmprijzen, namelijk de Vlaamse Ensors en de Franstalige Magrittes. “Het is een discussie die we zouden kunnen voeren. Indien de prijzen verenigd zouden worden, zou er minder polemiek bestaan.”

(BELGA)