Mijn hoofd was vol en leeg tegelijk

© Phile Deprez
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Het was ergens in september dat ik een berichtje kreeg van een vriendin: “6 maart: Wouter Deprez in de schouwburg. Doen ?”

Zonder veel nadenken stuurde ik een “duimpje” terug. Manlief sputterde nog wat tegen. “Een dinsdagavond, dat halen we nooit. Jij met je drukke agenda…” Begin deze week vroeg ik me ook af waarom ik die tickets had besteld. Mijn hoofd, neus en keel waren intussen het onderkomen van een stel virussen, waardoor ik hunkerde naar zetel en dekentje.

Net als onze vrienden haalden we de race tegen de klok. Net op tijd vleiden we ons in het pluche van de schouwburg. Dik twee uur later stonden we weer buiten. Niemand van ons had ook maar een seconde op zijn horloge gekeken. Zelfs mijn niesbuien hielden zich die twee uur koest. Lachbuien, die waren er wel. De show van de Geluwse cabaretier is er een die voor ontspanning zorgt en tegelijk blijft nazinderen. Het was een mooie avond.

“Ook de plaatselijke organisaties verdienen wat promotie door onze stadsdiensten”

Ik wist weer waarom ik “ja” had gezegd. Cultuur doet me zoveel deugd. Mijn hoofd was leeg en vol tegelijk. Even ver weg van de dagelijkse sleur. En tegelijk zoveel bedenkingen om te laten bezinken.

In Kortrijk hebben we een rijk cultuuraanbod. Van podiumkunst over muziek tot dans en beeldende kunst. Toch kreeg de cultuurschepen in het begin van deze legislatuur bakken kritiek over zich heen over het falende cultuurbeleid. De sluiting van het Broelmuseum zette alles in beweging. Het is natuurlijk niet genoeg om een bloeiende cultuurverenigingen en kunstenaars te hebben. Je moet het ook in stand houden en daar is een visie voor nodig. Ook kunstenaars hebben inspiratie nodig en een omgeving waarin ze hun ding kunnen doen.

Sinds kort is de campagne voor het kunstenfestival Play gestart. Een festival om kunst dicht bij de mensen te brengen. Er komt een keur aan internationale kunstenaars. Dat is goed, maar ook de plaatselijke organisaties verdienen wat promotie door onze stadsdiensten. Zij zorgen het hele jaar door voor inspiratie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier