“Mijn favoriet is Frankrijk, maar ook België maakt een kans”

Joke Sarazyn uit Tielt kijkt uit naar de 62ste editie van het Eurovisiesongfestival dat ze al van jongs af aan volgt. (Foto AVK) © Foto AVK
Redactie KW

Dit weekend is er weer de finale van het ‘Eurovisiesongfestival’ waarbij tal van Europese landen het tegen elkaar opnemen. Dit jaar vindt alles plaats in Kiev. Onder de fans van de wedstrijd vinden we politie-inspecteur Joke Sarazyn uit Tielt. “Heel wat mooie inzendingen dit jaar, maar mijn favoriet is Frankrijk.”

De combinatie inspecteur bij de lokale politie en het Eurovisiesongfestival ligt niet zo voor de hand. “En toch is het zo”, glimlacht Joke, die samen met haar vriend Dieter Vergote sinds vorige zomer in Tielt woont. “Toen op het einde van het middelbaar de alom bekende vraag kwam wat je wilde verder gaan studeren, weet ik nog dat mijn broer Hans toen om te lachen zei dat ik bij de politie moest werken. Eigenlijk klonk het niet zo dom en voila. Ik heb eerst een ander diploma behaald om dan naar de politieschool te gaan.”

Joke studeerde handel in Regina Pacis. Ze volgde aan de toenmalige Katho in Kortrijk de studies rond maatschappelijke veiligheid en volgde een opleiding aan de politieschool. Vandaag werkt ze voor de politiezone regio Tielt in Ardooie. Door het ploegenwerk is het moeilijk om een vaste hobby op te bouwen, dus probeert Joke haar vrije tijd te vullen met sport en muziek beluisteren.

Live in Duitsland

Joke is al heel lang fan van het Europese muziekfestival. “Het was vroeger zo’n typische avond waarop we thuis langer mochten opblijven en in de zetel voor de televisie zitten”, legt Joke uit. “In 2004 werd de interesse groter en ben ik ook de muziek gaan bijhouden. In 2006 vond de wedstrijd in Griekenland plaats. Dat werd toen gepresenteerd door Sakis Rouvas, die in 2004 zelf deelnam. Toen de wedstrijd in 2011 naar Duitsland kwam, nam ik de beslissing om alles live te gaan meemaken, samen met mijn moeder.”

“In 2011 besliste ik om in Duitsland alles live mee te maken”

Een hard concurrentiegevoel had Joke er niet. “Een heel toffe sfeer! Iedereen liep en zat er door elkaar. Een heel open gevoel kreeg je daar”, gaat Joke verder. “Je merkt wel dat de winnaar vaak het volgende jaar een beetje de stijl van de inzendingen bepaalt.”

Mooi nummer

De Belgische inzending maakt dit jaar veel kans, wordt gezegd. “Ik vind het een mooi nummer dat zeker wel hoog kan scoren, maar ik wil het eerst nog eens live horen. Dat maakt wel een verschil. Je merkt vooral dat wanneer de Walen een nummer insturen, het daarrond in Vlaanderen kalm blijft. Pas wanneer het nummer ver in de wedstrijd zit, supportert plots iedereen.”

De favoriet van Joke voor dit jaar is Frankrijk, die de zangeres Alma naar Kiev stuurt. “Het is een catchy en vrolijk nummer dat in het Frans én het Engels wordt gezongen. Een klein beetje die eigen taal van vroeger die terugkeert”, geeft Joke mee. “Aan de andere kant probeert de organisatie modern te zijn door filmpjes te brengen en aan merchandising te doen of artiesten zoals Justin Timberlake uit te nodigen.”

Joke volgt de wedstrijd alvast met alle informatie die beschikbaar is. “Ik verzamel alle boeken met uitleg van de artiest, het nummer en de songtekst. Verder heb ik ook heel wat cd’s met de nummers die ik zelf heel mooi vind.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier