Mieke Teirlinck stelt vluchtelingenproblematiek centraal met Brugse muurschildering

© Benny Proot
Redactie KW

In de ingang van Biekorftheaterzaal in Brugge is dinsdagavond de muurschildering ‘Les Refugiés’ van Mieke Teirlinck onthuld.

De Brugse schilderes genoot de eer om er als eerste kunstenares een nieuw in situ-werk te creëren. Mieke Teirlinck realiseerde haar werk binnen het thema ‘Migratie’, een gegeven waar het Cultuurcentrum Brugge nadrukkelijk rond werkt. Op ‘Les Refugiés’ zijn vijf figuren te zien. Zo delen de markiezin en het nijlpaard dekens uit aan een konijn met een veel te grote muts, aan een porseleinen eend en aan een konijn. “Rond hun hals dragen zij allen een etiket en zijn ze voorzien van een knapzak of valies”, legt de kunstenares uit. “Minimale bezittingen bij de start van een nieuw leven? En zo ja, hebben ze wel de juiste papieren? Zoals zo vaak bij doordachte actuele beeldende kunst vallen meerdere lagen te ontdekken.”

Met dit werk als uitgangspunt nodigt het Cultuurcentrum Brugge kunstenaars uit om op deze vragen een antwoord te formuleren. Dit kan door op A3-formaat een nieuw werk te maken. Wie zich geroepen voelt om op dit aanbod in te gaan, moet zijn of haar kunstwerk voor vrijdag 17 februari 2017 indienen.

(SVV – Foto BP)